Metal Processing Module

Met de nieuwe Metal Processing Module is het mogelijk om de faseovergang in metalen te modeleren, toepassingen zijn: lassen, warmtebehandeling en additive manufacturing van metalen. "Vervormingen, spanningen en belastingen die het gevolg zijn van gewenste (of ongewenste) thermische faseveranderingen in metalen kunnen met de Metal Processing Module worden voorspeld", zegt Mats Danielsson, technisch productmanager bij COMSOL. "De module kan worden gecombineerd met alle andere COMSOL-producten voor bijna elke vorm van multifysische analyse waarbij de faseverandering van metaal belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan de Heat Transfer Module voor warmtestraling, de AC/DC Module voor inductieharding en de Nonlinear Structural Materials Module voor een complex materiaalgedrag".


Restspanningen in een tandwiel na afschrikken, berekend met behulp van de Metal Processing Module.

Porous Media Flow Module

De Porous Media Flow Module geeft gebruikers in de voedingsmiddelen-, farmaceutische en biomedische industrie een breed scala aan mogelijkheden om het transport van materiaal in poreuze media te berekenen. De nieuwe module bevat functionaliteit voor één- en meerfasestroming in poreuze media, droogprocessen en transport in scheuren. De stromingsmodellen kunnen lineair of niet-lineair zijn in verzadigde en variabel verzadigde media met speciale opties voor langzame en snelle stromingen. De multifysische simulatie-mogelijkheden zijn uitgebreid voor het berekenen van effectieve thermische eigenschappen voor meercomponentensystemen, poroelasticiteit, en transport van chemische stoffen in vaste, vloeibare en gasfasen.

Afbeelding rechts: Simulatie van een gepakt-bedreactor voor warmteopslag met behulp van de Porous Media Flow Module.

Vereenvoudigde vorm- en topologie-optimalisatie met de Optimization Module

Gebruikers die werken met mechanische, akoestische, elektromagnetische, warmte-, vloeistof-, en chemische analyses zijn al lang in staat om vorm- en topologie-optimalisaties uit te voeren met COMSOL Multiphysics. De Optimization Module biedt nu een vereenvoudigde methode van vormoptimalisatie met nieuwe ingebouwde functies zoals flexibele randen en de optimalisatie van de wanddikten. Een nieuw egalisatieproces voor topologie-optimalisatie zorgt voor een betere kwaliteit van de resultaten van een geometrie. Deze kunnen vervolgens worden gebruikt voor extra analyse en additive manufacturing. COMSOL Multiphysics ondersteunt nu ook de import en export van de additive manufacturing bestandstype PLY en 3MF, in aanvulling op het STL-formaat dat al beschikbaar is.

Vormoptimalisatie van een beugel van plaatstaal met behulp van de Optimization Module. De constructie wordt onderworpen aan een buigbelasting, wat resulteert in plooien in het optimale ontwerp. De weergave toont de mechanische spanning.