Samengaan van embedded computing en vision-technologie

congatec’s demonstratie dit jaar op de beurs electronica (Hall B5, Stand 402) gaat over de versmelting van embedded computing en embedded vision-technologie, inclusief kunstmatige intelligentie (AI) en deep learning, voor het realiseren van holistische platformen voor Embedded Vision. Het doel is om OEM-klanten te voorzien van een veelomvattend ecosysteem dat even gemakkelijk en efficiënt is te integreren als een standaard USB -apparaat. Klanten kunnen profiteren van componenten die klaar zijn om in te zetten in toepassingen met gestandaardiseerde API ’s, GPGPU en AI-compatibiliteit, waardoor de ontwerpinspanning wordt geminimaliseerd en nieuwe toepassingen sneller in productie kunnen gaan.
 
“We zien een enorme vraag naar een versmelting van embedded computing en embedded vision-technologie, inclusief AI en deep learning, nu is voorspeld dat de markt voor embedded vision enorm gaat groeien; in de markt voor autonome voertuigen wordt bijvoorbeeld een groei van 140 percent verwacht. Om in deze markt een beslissende innovatieve en concurrerende voorsprong te bereiken en te behouden, moeten OEM’s bijzonder snel en efficiënt werken. Ze hebben daarvoor behoefte aan een sterke partner die ze kan helpen camera-, AI- en deep learning-technologieën te implementeren, omdat het uiteindelijk het embedded computing-device is, dat de heterogene technologische implementaties met elkaar combineert. Dat maakt embedded computing tot het meest essentiële onderdeel van de embedded vision-markt. Daarom investeren we op dit moment sterk in het leveren van embedded vision-componenten die meteen kunnen worden ingezet. Dat garandeert klanten een grotere zekerheid bij het ontwerpen en een kortere time-to-market,” zegt Christian Eder, Director of Marketing bij congatec.
 
Volgens Yole Développement, zullen camera-technologieën in autonome voertuigen de komende vier à vijf jaar groeien met 140 procent per jaar, een toename van 5 miljoen naar 900 miljoen Dollar. Voor de gehele markt wordt een groei van 12 procent per jaar verwacht. Het grootste marktsegment is dat van de industriële vision-systemen; daarvoor wordt een omzet van USD 1,4 miljard Dollar verwacht in 2023. De markt voor PC- en kaart-gebaseerd cameratechnologieën is gefragmenteerd; daarom kunnen gestandaardiseerde Commercial-Off-The-Shelf (COTS)-oplossingen, die gegarandeerd lang verkrijgbaar zijn, nieuwe mogelijkheden in de markt openleggen.
 
Met de presentatie van drie oplossingen, die rechtstreeks kunnen worden ingezet in verschillende toepassingen met embedded vision, biedt congatec OEM’s een compleet beeld van embedded computer vision-technologieën. De oplossingen onderstrepen congatec’s brede deskundigheid op het gebied van embedded vision, die verder is verbeterd door de ondersteuning van de nieuwe NXP i.MX 8-processortechnologie op de SMARC 2.0- en Qseven-modules.
Automotive infotainment-platform
Het Automotive Reference Platform (ARP), dat is ontwikkeld in samenwerking met Intel en Luxoft, gaat van start met de conga-SA5 als eerste officieel ondersteunde module. Dit maakt slimmer ontwerpen van de digitale cockpit voor de volgende generatie van voertuigen mogelijk. Het nieuwe platform maakt het mogelijk om eerder afzonderlijk beheerde functies, zoals head unit display, bewaking van de bestuurder en geavanceerde ondersteuningssystemen voor de bestuurder(ADAS) te clusteren. Met een op standaards gebaseerde SMARC 2.0 Computer-on-Module profiteren ontwikkelaars van efficiënte ontwerpmogelijkheden met zo gering mogelijke NRE-kosten voor de kern en maximale schaalbaarheid voor zowel low cost als high end toepassingen. Meer informatie over deze kit is hier te vinden.
Kunstmatige intelligentie met intensief gebruik van de GPGPU
In samenwerking met AMD toont congatec een vision-gebaseerd AI-platform dat naadloze integratie van GPGPU-technologieën mogelijk maakt. Het is voorzien van de nieuwe AMD Ryzen Embedded V1000-processors, levert grote GPGPU-prestaties en maakt gebruik van het open source Smart Vision-ecosysteem. Het platform is ontwikkeld op basis van algemeen gewaardeerde gereedschappen en frameworks zoals TensorFlow, Caffe en Keras. Het maakt ook gebruik van het open source ROCm-platform voor GPGPU-toepassingen. Een groot voordeel van open source is juist in dit verband erg belangrijk, omdat het voorkomt dat OEM’s afhankelijk worden van een gepatenteerde oplossing. HIPfy is een gereedschap waarmee gepatenteerde toepassingen kunnen worden omgezet in portable HIP C++ toepassingen, zodat de gevaarlijke afhankelijkheid van individuele GPU -fabrikanten effectief kan worden vermeden. AI-ontwikkeling is ook veel gemakkelijker geworden met de beschikbaarheid van OpenCL 2.2, omdat daarmee de kerntaal OpenCL C++ is geïntegreerd in OpenCL, wat het schrijven van parallelle programma’s aanzienlijk vereenvoudigt. Met zo’n ecosysteem, zijn zowel kennisgebaseerde AI als deep learning relatief gemakkelijk te implementeren. 
Basler’s cameratechnologie voor gezichtsherkenning
Het slimme embedded beeldherkenningsplatform voor gezichtsdetectie dat is voortgekomen uit de samenwerkingsovereenkomst tussen Basler en congatec is gebaseerd op Basler’s dart cameramodule met USB 3.0 en conga-PA5 Pico- ITX -kaarten met 5e generatie Intel®-, Atom®-, Celeron®- en Pentium®-processors. Andere kits gebaseerd op congatec-kaarten en modules met LVDS, MIPI- CSI , GigE-vision of andere relevante interfaces zullen volgen. Ook de pylon-camerasoftware van Basler gaat door congatec worden geïntegreerd als standaard software in kits die daar geschikt voor zijn. Meer informatie over deze kit is hier te vinden.