Afgelopen januari werd de makerscene verrast toen Raspberry Pi het Pico-board uitbracht met de gloednieuwe RP2040-microcontroller, een dual-core ARM Cortex-M0+ draaiend op 133 MHz. Tegelijkertijd kondigde ook Arduino een op RP2040 gebaseerd board aan, maar dat kwam maar niet. Vandaag, zo'n vier maanden later, heeft Arduino eindelijk hun belofte waargemaakt met de introductie van de Arduino Nano RP2040 Connect.
Arduino Nano RP2040 Connect (Source: Arduino.cc)

Nano RP2040 Connect-functies

De Arduino Nano RP2040 Connect gaat verder waar Raspberry Pi was gebleven toen ze besloten geen draadloze verbindingen op het Pico-board te plaatsen. Begrijpelijk, want het zou de prijs verhoogd hebben, maar werd door velen als een gemiste kans gevoeld. (Ook wisten de mensen bij Raspberry Pi vast en zeker van de plannen van Arduino.)

De Nano RP2040 Connect is uitgerust met een u-blox NINA-W102 Wi-Fi (802.11b/g/n) en een Bluetooth v4.2 radiomodule. Dit is een module van dezelfde fabrikant als bij de Arduino Nano BLE 33. Het lijkt in veel opzichten op dit board dan op zijn naam en vormfactor.

Naast de draadloze verbindingen wordt het board geleverd met een microfoon voor geluids- en spraakbesturing en een zes-assige slimme bewegingssensor met AI-mogelijkheden. Er is ook een RGB-LED beschikbaar. 22 GPIO-poorten (20 met PWM-ondersteuning en acht analoge ingangen) laten de gebruiker toe om bijvoorbeeld relais, motoren en LED's te bedienen en schakelaars en andere sensoren uit te lezen.
 
Programmageheugen is er in overvloed met 16 MB flash-geheugen, meer dan genoeg ruimte voor het opslaan van veel webpagina's of andere gegevens.

De Arduino Nano RP2040 Connect is "Raspberry Pi-compatibel", wat betekent dat het niet alleen ondersteuning biedt voor het volledige RP2040-software-ecosysteem, maar ook volledige ondersteuning voor MicroPython. Tegelijkertijd ondersteunt het board de Arduino-programmeertaal, de IDE 2.0 en alle bijbehorende bibliotheken. Ten slotte kan het rechtstreeks vanuit een browser worden geprogrammeerd en bediend en is het volledig compatibel met Arduino Cloud en de Arduino IoT Remote-smartphone-app.

Wordt vervolgd

De komende dagen ga ik de Arduino Nano RP2040 Connect eens nader bekijken. Blijf op de hoogte voor een nieuw artikel, een video of beiden.

Vertaling: Hans Adams