De reis begon met de originele Raspberry Pi Compute Module, die een hit was vanwege zijn aanpasbaarheid in verschillende industriële toepassingen. Snel vooruit naar de Compute Module 3 Compute Module 3 en 3+; deze modellen introduceerden robuustere verwerkingsmogelijkheden en begonnen overal actie te zien, van geautomatiseerde productielijnen tot eigenzinnige doe-het-zelfprojecten gebaseerd op de Compute Module 4. Compute Module 4. Maar naarmate industriële toepassingen complexer zijn geworden, is ook de behoefte aan nog meer RAM en betere graphics toegenomen.

Ga naar de Computermodule 4S

Raspberry Pi Compute Module 4S (RPI-CM4S-R2)
Raspberry Pi Compute Module 4S (RPI-CM4S-R2). Bron: Officieel Datasheet
De nieuwe Compute Module 4S (CM4S) is losjes gebaseerd op de geliefde Raspberry Pi 4 Model B architectuur en is een game-changer voor industriële gebruikers die fan zijn van de SODIMM vormfactor.

Belangrijkste kenmerken Compute Module 4S

  • Vormfactor: Heel anders dan de Compute Module 4, en hetzelfde als de Raspberry Pi Compute Module 3 en 3+, die mechanisch (maar niet elektrisch!) compatibel zijn met DDR2-SODIMM.
  • Versterkte rekenkracht: Dit quad-core beest, uitgerust met de Broadcom BCM2711, klokt in op 1,5 GHz, waardoor het een krachtpatser is voor elke taak.
  • Denk aan het RAM-geheugen: Men kan nu kiezen uit 1 GB, 2 GB, 4 GB of 8 GB LPDDR4 SDRAM met ECC. Het is niet meer nodig zonder geheugen te zitten halverwege het project en andere PC's met een kleine vormfactor in de gaten te houden voor de productielijn.
  • Flexibele opslagmogelijkheden: Kies uit 8 GB, 16 GB of 32 GB eMMC flashopslag. En voor de minimalisten is er de CM4SLite variant met 0 GB eMMC, perfect als men liever eigen opslagoplossingen gebruikt of een kostengevoelige toepassing heeft.
  • Connectiviteit en meer: Er is een snelle USB 2.0-poort, een indrukwekkende reeks van 46 GPIO-signalen (18 meer dan een gewone Raspberry Pi) voor alle sensor- en actuator-behoeften, en exclusieve SDIO 2.0 op de CM4SLite.
  • Beelden en camera's gedekt: Met HDMI 2.0 die tot 4Kp60 ondersteunt en dubbele MIPI DSI- en CSI-interfaces is uw visuele opstelling klaar voor alles van digital signage tot aangepaste bewakings- en machine vision-toepassingen.
  • Meester in multimedia: H.265- en H.264-videoformaten worden probleemloos verwerkt en OpenGL ES 3.0-graphics worden ondersteund, waardoor het geschikt is voor vrijwel elke mediatoepassing die men maar kan bedenken.


 
Raspberry Pi Compute Module 4S (RPI-CM4S-R2)
De Raspberry Pi Compute Module 4S heeft dezelfde SODIMM-vormfactor als de 3-serie. Bron: Raspberry Pi
 

Waarom dit van belang is

Voor de makers en ontwerpers die Raspberry Pi in de industrie gebruiken, betekent dit dat projecten groter, sneller en complexer kunnen zijn zonder dat ze een veel grotere investering in voetafdruk, kosten of energieverbruik vereisen. Of het nu gaat om een geavanceerd domoticasysteem of iets zo ambitieus als het bouwen van een aangepaste drone, de CM4S biedt de betrouwbaarheid en flexibiliteit die nodig is in de industrie.

Alleen voor de industrie (voorlopig)

De CM4S is momenteel alleen beschikbaar voor industriële klanten in batches van 200 stuks – een verre schreeuw van de Raspberry Pi tekorten die we de afgelopen jaren hebben meegemaakt - en er is nog niets bekend over wanneer kleinere gebruikers er een in handen kunnen krijgen. Maar als u de algemeen verkrijgbare Compute Module 3 serie modules al gebruikt, kunt u nu beginnen met het plannen van die projecten die gewoon te groot waren voor vorige modules.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Compute Module 4!Vertaling: Willem den Hollander