Wat maakt een elektronica-werkruimte prettig om in te werken? Vraag het aan vijf technici en je krijgt vijf verschillende antwoorden. Al meer dan 15 jaar gebruikt Eleftherios Provatos zijn eenkamer werkruimte voor een breed scala aan elektronica- en roboticaprojecten. De hardware-technicus uit Thessaloniki, in Griekenland, bewijst dat je veel creatieve engineering kunt doen in een kleine ruimte, de juiste tools en een beetje doorzettingsvermogen.
 
Provatos's Electronics Workspace
Provatos' werkruimte voor hardware engineering.

Wat had je in gedachten toen je je elektronica-werkruimte ontwierp?
Een opgeruimde werkbank natuurlijk! Koffie drinken en tussendoor het werk afmaken. Laat de werkbank zoals hij is voor "inspiratie" totdat de volgende grote klus zich aandient.

Wat interesseert je? Wat voor soort projecten doe je in je werkruimte?
Voornamelijk elektronica en robotica. Er staat ook een 3D-printer maar die is niet zichtbaar op de foto! Ik doe van alles, van ontwerpen volgens specificaties tot programmeren en reparaties. Als het maar op de werkbank past.

Vertel ons eens over je apparatuur en gereedschappen.
Een soldeer en hetelucht station, oscilloscoop/signaal generator, voedingen, PC, laptop, extra beeldscherm. Ik heb lades met componenten en boeken. Ah, en om de hoek heb ik ook een 3D-printer!

Wat is je meest gewaardeerde apparaat?
De 3D-printer heeft zijn geld wel opgebracht, hoewel de soldeerbout, hete lucht station en de oscilloscoop ook essentieel zijn. Eigenlijk is alles is belangrijk!

Is er iets speciaals aan je werkplek?
Nou, het mijn werkplek! Het is niet precies wat ik wil. Het is niet prettig om te werken, omdat het zo klein is. Maar het is van mij, en elke zweetdruppel die bij het bouwen ervan is gevallen, is een druppel waar ik nooit spijt van zal krijgen!

Heb je nog plannen voor je werkplek? Misschien overweeg je nieuwe apparatuur?
Ik heb nu eindelijk de 6 1/2-cijferige multimeter die ik wilde. De volgende stap is waarschijnlijk een LCR meter en ik zou meer voedingen kunnen gebruiken! Je kunt nooit genoeg voedingen en multimeters hebben!

Vertel eens over je favoriete elektronica-gerelateerde project. Heb je iets interessants geleerd?
Het is heel moeilijk om te beschrijven wat ik geleerd en gedaan heb in de ruim 15 afgelopen jaren, praktisch sinds mijn 14e jaar. Ik begon jong, toen ik ongeveer 12 jaar was, met robotica en programmeren. Deze werkbank is een deel van wie ik ben. Ik begon te werken met Boe-Bot-robots en BS2, daarna verder gegaan met AVR, me een beetje verdiept in ARM, en daarna PIC, en dan weer ARM. Uit de AVR familie heb ik de STK500 en STK600. Van de PIC de PICKIT3 en PICKIT4. Onlangs heb ik ook STLINK v3 gekocht, maar dat is ook om een ​​aantal van mijn andere projecten te ondersteunen! Ik doe ook wat met power management. Ik hou van mijn H-bridges en wat analoog en mixed signal. Het geeft altijd veel plezier! Ik heb niet echt een favoriet onderwerp. Ik vind het allemaal interessant en leuk om te doen!

Vertel ons over een of twee van je elektronicaprojecten.
Ik doe verschillende kleine projecten tussen mijn dagelijkse verantwoordelijkheden. Op mijn LinkedIn-account plaats ik mijn updates en op GitHub probeer ik ze te documenteren.

Wat dacht je van een droomproject? Heb je er een?
Natuurlijk! Iedereen heeft iets dergelijks, of niet? Ik weet het niet precies, het is wellicht een kwestie van hoe groot het project is. Maar als het iets passends is, met elektronische en mechanische onderdelen (bij voorkeur geautomatiseerd en een persoon kan vervoeren) - nou, dan is het een project in de goede richting.

Heb je advies of tips voor technici en makers in de wereldwijde community van Elektor?
Zeker! Mijn werkbank heeft nog een weg te gaan, maar het is al veel beter dan een jaar geleden! Werk hard, koop een uitrusting met reserveonderdelen. Het hoeft niet altijd het beste te zijn. Als je een eigen werkbank wilt hebben en je bent graag onafhankelijk, dan kost dat wat. Leg de lat hoog! En hoewel je tegenslagen kunt hebben, kost het je alleen wat meer tijd om je doel te bereiken. Heb geduld en doorzettingsvermogen, zoals bij alle dingen in het leven!
 
Provatos
Eleftherios Provatos


Vind je het leuk om te weten aan wat voor elektronicaprojecten je collega’s aan werken? Kijk eens naar deze andere elektronica werkruimten.
 

Toon ons je elektronica werkruimte!

Wil je details over je elektronica werkruimte delen met Elektors wereldwijde community van technici en makers? Neem een ​​paar minuten de tijd om dit formulier in te vullen zodat we kontakt met je kunnen opnemen!


Vertaling: Hans Adams