Door muren "kijken" met HF-signalen

4 november 2015, 11:00
Door muren "kijken" met HF-signalen
Door muren "kijken" met HF-signalen
Personen door muren of wanden heen kunnen volgen, is iets dat al lang tot de verbeelding spreekt. Het is wel mogelijk met grote en geavanceerde apparatuur, maar erg praktisch is deze nog niet. Een team van wetenschappers van het Computer Science and Artificial Intelligence Lab van MIT heeft nu een methode ontwikkeld die gebruik maakt van HF-signalen vergelijkbaar met die van WiFi-netwerken.

De CSAIL-wetenschappers ontwikkelen al sinds 2013 methodes om met behulp van draadloze signalen menselijke bewegingen te detecteren. De techniek is nu zodanig verfijnd dat men hand- en lichaamsbewegingen van personen aan de andere kant van een huis kan waarnemen. Zo is het mogelijk om  de beweging van een borst door het ademhalen vast te stellen. Op die manier kan een moeder het ademhalen van een baby in een andere kamer monitoren of kan een brandweerman overlevenden in een brandend gebouw ontdekken.

De door de MIT-wetenschappers ontwikkelde techniek met de naam RF Capture maakt gebruik van het feit dat bepaalde HF-frequenties wel door muren dringen, maar reflecteren op het menselijk lichaam. Met behulp van een antenne-array en speciale algoritmes is het niet alleen mogelijk om een persoon te detecteren, maar ook om zijn silhouet te bepalen. Zelfs schrijfbewegingen van een hand kunnen worden gevolgd en in een test was het mogelijk om 15 verschillende personen te identificeren met een nauwkeurigheid van 90%.

De techniek is geschikt voor tal van toepassingen, zoals een ongevalsdetector die vaststelt wanneer iemand in huis valt, een game-interface voor het spelen van spelletjes in meerdere kamers tegelijk of een aanraakloze bediening voor allerlei apparatuur in huis.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items