De nieuwe nauwkeurige LCR-meter AU2019 beschikt over 54 vooringestelde testfrequenties van 50 Hz tot 2 MHz. Het is ook mogelijk om overal in dit bereik een ‘eigen’ frequentie in te stellen. Bovendien heeft het instrument vier testsignaalniveaus (0,1, 0,2, 0,5 en 1 VRMS) en kan een DC-offset worden ingesteld, tot 5 V voor een condensator of tot 50 mA voor een spoel.

De eerste video laat zien hoe u de LCR-meter gebruikt om het frequentiegedrag van drie passieve componenten te karakteriseren: een aluminium elektrolytische condensator, een vermogensspoel en een standaard 1/4W koolweerstand.

De tweede korte video hieronder illustreert de sorteerfunctie van de LCR-meter om snel weerstanden, condensatoren en inductoren te classificeren. Stel de doelwaarde en tolerantie in en u bent klaar, het instrument vertelt u of de geteste onderdelen al dan niet voldoen.


 
 
 


Het project is te vinden op Elektor Labs waar u het project kunt ‘backen’; de meter zal in het november/december-nummer 2020 van Elektor uitgebreid worden beschreven. In het september/oktober-nummer 2020 is al een inleiding over dit bijzondere project gepubliceerd.