Een brandblusser voor bepaalde lithium-ion-accu’s

24 januari 2017, 21:16
Afbeelding: androidpolice / Le Matin
Afbeelding: androidpolice / Le Matin
Onderzoekers in Stanford hebben een manier gevonden om brand in een lithium-ion-accu te blussen. De onderzoekers brachten trifenylfosfaat ( TPP ) aan in een capsule die smelt bij een temperatuur van 150 °C (302 °F). Bij die temperatuur komt de vlamvertrager TPP vrij, waarmee het vuur bij tests binnen 0,4 seconden werd gedoofd.

”We hebben door middel van elektrospinnen een scheider gefabriceerd met thermisch getriggerde vlamvertragende eigenschappen voor lithium-ion-accu’s,” verklaarden de researchers, “door TPP in te kapselen in een beschermende polymeer-capsule, voorkomen we dat de vlamvertrager oplost in het elektrolyt, wat anders negatieve effecten zou hebben op de prestaties van de accu.”

In hun onderzoeksrapport lezen we: “Thermisch getriggerd smelten van het PVDF-HFP polymeer-kapsel zou de vlamvertrager loslaten, waarmee de verbranding van de zeer brandbare elektrolyten effectief kan worden onderdrukt als de lithium-ion-accu thermisch instabiel wordt. We verwachten dat dergelijke slimme scheiders ook kunnen worden ingezet bij andere krachtige energieopslagsystemen, die te kampen hebben met veiligheidsrisico’s vanwege de kans op thermische instabiliteit. Voor verdere praktische toepassingen zijn de toekomst nog meer tests nodig met grote accucellen voor het onderzoeken van de mechanische eigenschappen (penetratietest en druktest) en het gedrag bij elektrische overbelasting (overladen of diep ontladen).”

We vragen ons af, of met zo’n snel blussysteem de mobiele telefoon misschien nog op tijd 112 kan bellen...
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items