Nieuw vreemd onderdeel: de lichtgevoelige condensator

8 mei 2017, 06:10
Nieuw vreemd onderdeel: de lichtgevoelige condensator
Nieuw vreemd onderdeel: de lichtgevoelige condensator
Na lichtgevoelige diodes, transistors en weerstanden gaan we misschien binnenkort ook lichtgevoelige condensatoren gebruiken. Hoewel ‘binnenkort’ misschien wat optimistisch is, zeggen Japanse onderzoekers dat ze een nieuw fenomeen hebben ontdekt dat het fotodiëlektrisch effect wordt genoemd. Ze hebben er zelfs een onderzoeksrapport over gepubliceerd in Applied Physics Letters.

Het met licht beïnvloeden van de geleidende eigenschappen van materialen is niets nieuws, en hier zijn al verschillende technieken voor bekend. Bij fotogeleiding wordt licht gebruikt om de elektrische geleiding van een materiaal te veranderen, wat op zijn beurt invloed heeft op de de diëlektrische permittiviteit ervan. Zo’n materiaal komt al in de buurt van een fotodiëlektricum, maar door de verandering in het geleidend vermogen zou dit slechte condensatoren opleveren. 

Het nu ontdekte effect heeft geen invloed op de geleidbaarheid, maar alleen op de diëlektrische permittiviteit. De onderzoekers gebruikten een keramisch materiaal met de formule LaAl0.99Zn0.01O3-d waar ze licht op lieten vallen. Bij het meten van de diëlektrische permittiviteit bleek deze afhankelijk te zijn van de hoeveelheid licht. De geleiding van het keramisch materiaal veranderde echter niet. De mechanismen achter het waargenomen verschijnsel zijn nog niet geheel duidelijk, maar zouden te maken kunnen hebben met defecten in het materiaal. 

Bron: Optical control of dielectric permittivity in LaAl0.99Zn0.01O3-d
Foto: Public Domain
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items