De TDC-GP30-F01 van ams is een waterstroomsensor die is uitgerust met een ultrasoon flowmeter-element, een energiezuinige 32-bits processor en firmware die de analoge uitgangssignalen van de sensor omzet naar meetwaarden voor koudwater-doorstroming, volume en temperatuur. Dit betekent dat u op basis van dit apparaat een ultrasone watermeter kunt ontwerpen zonder daarvoor firmware te ontwikkelen, u hoeft alleen maar de eigenschappen van de gebruikte meetbuis in te voeren.

De chip kan direct op ultrasone transducers worden aangesloten en met de toevoeging van een eenvoudige microcontroller kunnen de externe functies van een watermeter zoals een display en connectiviteit worden gerealiseerd. Als de ingebouwde software niet genoeg mogelijkheden biedt kan eigen code worden toegevoegd.

Het apparaat meet het verschil in tijd tussen de voortbeweging stroomopwaarts en stroomafwaarts van ultrasone trillingen en levert hierbij herhaalbare, temperatuurstabiele en nauwkeurige meetresultaten. Door de zeer hoge precisie en stabiliteit van de doorstroommetingen kunnen waterlekken worden gedetecteerd die een stroomsnelheid van slechts 0,5 liter per uur hebben. Dit is vele malen lager dan de minimum waterstroom die door de huidige mechanische watermeters kan worden gemeten. Door deze hoge nauwkeurigheid is de sensor geschikt voor wettelijk voorgeschreven watermeettoepassingen.