AMD en Globalfoundries hebben met succes meerdere chips in 14nm-technologie weten te produceren. De eerste productiesamples in het 14nm low power plus-procedé (14LPP) worden op dit moment gevalideerd. Het procedé maakt gebruik van driedimensionale depletie-FinFET’s om meer rekenkracht per oppervlak te behalen. De kleinere structuren bieden een aanzienlijke prestatieverbetering en verlaging van dissipatie per oppervlak ten opzichte van 28 en 20nm-technologie. Daarbij spaart het kleinere benodigde siliciumoppervlak ook nog eens behoorlijk wat kosten.

Naar aanleiding van dit succes verwacht AMD dat FinFET-technologie in 2016 een kritische rol zal spelen in meerdere lijnen van hun processoren.

De 14nm-productielijn van Globalfoundries is opgezet in hun ‘Fab 8’-fabriek, die in 2010 op zo’n 30 km ten noorden van Albany, Saratoga County, New York, USA is gebouwd en een kleine vierkante km van het in totaal meer dan 5,5 km2 grote Luther Forest Technology Campus beslaat. Het totale oppervlak aan beschikbare ‘clean room’-ruimtes op het complex bedraagt bijna 28.000 m2(!). Wanneer de machines van Fab 8 op stoom zijn, kunnen er ongeveer 60.000 wafers per maand geproduceerd worden.
 
Bronnen: Meer over 14nm-technologie: