Nu kan iedereen die last heeft van verminofobie, bacillofobie en/of bacteriefobie, of die vindt dat bacteriën per definitie slecht zijn, ervan verzekerd zijn dat zijn of haar smartphone een goede wasbeurt zal overleven, net als de oude Tektronix - oscilloscoop waar ik afgelopen zaterdag over schreef, maar nu met hygiëne in gedachten inplaats van een wat langer leven voor een groezelig stuk elektronica in een thuis-lab.

DIGNO rafre is naast schokken, water en stof ook bestand tegen heet water en kan daardoor tijdens het handenwassen of onder de douche worden gebruikt. Bovendien is de achterkant van de smartphone voorzien van een krasherstellend materiaal dat kleine krasjes die tijdens dagelijks gebruik ontstaan zelf repareert, waardoor de DIGNO Rafre gedurende lange tijd als nieuw blijft. Het apparaat heeft een elegant slank ontwerp met een makkelijk in de hand liggende ronde vorm en wordt geleverd in de kleuren koraalroze, kasjmier-wit en marineblauw. Het maakt deel uit van de nieuwe KDDI-collectie die op 3 december werd gelanceerd.

Dus van nu af aan is het nemen van een schuimbad (in Japan en met een maximale temperatuur van 43 ºC) niet langer een excuus om niet bereikbaar te zijn. Met een kraakheldere mobiele telefoon kan iedereen doorgaan met het vervuilen van de (Japanse) WiFi- en GSM-frequenties met eindeloos geklets. Wat de specificaties betreft is de DIGNO rafre niet echt spectaculair – hij werkt met Android 5.1 en heeft een 3-Ah-accu. De waterdichtheid voldoet aan IPX5/8. Kyocera stelt duidelijk dat de nieuwe telefoon alleen bestand is tegen schuim en dat je het stuk zeep eerst met water moet laten schuimen en er niet de telefoon mee moet inwrijven...