De Corona-crisis heeft nog steeds wereldwijd gevolgen voor zowel elektronica-fabrikanten als -consumenten. In dit nieuwsoverzicht presenteren we belangrijke nieuwtjes uit de sector en informeren we u over de gevolgen van de Corona-crisis voor de elektronica-industrie.

Electronics News: updateElectronics News Update

  • Gezocht: COBOL-programmeurs (inderdaad, COBOL): de gevolgen van de Corona-crisis worden steeds merkwaardiger. Nu miljoenen werknemers over de hele wereld hun baan hebben verloren als gevolg van de pandemie, is er een grote vraag is naar programmeurs die bekend zijn met Common Business Oriented Language (COBOL), een taal in 1959 werd ontwikkeld. Waarom COBOL? Blijkbaar worden in verschillende Amerikaanse staten – waaronder New Jersey, Connecticut en Kansas – nog steeds op COBOL gebaseerde systemen voor werkloosheidsuitkeringen. En vanwege de overweldigende belasting van die systemen hebben de betreffende staten dringend behoefte aan COBOL-programmeurs. Vorige week deden IBM en het Open Mainframe-project een oproep voor COBOL-programmeurs.
 
  • Wereldwijde verkoop van PC’s keldert in het eerste kwartaal: IT-onderzoeksbureau Canalys meldde vorige week dat de wereldwijde verkoop van PC’s in het eerste kwartaal van 2020 met 8% is gedaald (vergeleken met dezelfde periode van het vorige jaar), ondanks een toegenomen vraag. Lenovo was marktleider met 12,8 miljoen geleverde eenheden, gevolgd door HP met 11,7 miljoen eenheden en Dell met 10,5 miljoen eenheden. Apple heeft 3,2 miljoen stuks verkocht, een afname van 20%, zoals het bedrijf meldde.
 
  • FCC stelt voor de 6GHz-band voor WiFi vrij te geven: voorzitter Ajit Pai van de United States Federal Communications Commission (FCC) heeft nieuwe regels voor de 6GHz-band voorgesteld om het beschikbare spectrum voor WiFi bijna te vervijfvoudigen. Indien aangenomen, zouden de regels 1.200 MHz beschikbaar maken voor licentievrij gebruik. “Dit zou een enorm voordeel betekenen voor consumenten en innovators in het hele land”, verklaarde Pai in een persbericht. “Het is een grote stap voor het vergroten van de netwerkcapaciteit van ons land. En het zou onze leidende positie bij de volgende generatie draadloze technologieën, waaronder 5G, verder kunnen versterken.” Een stemming over het voorstel staat gepland voor 23 april 2020.
 
  • Stralende toekomst voor lichtgevend silicium: Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) hebben licht-emitterende Si-Ge-legeringen ontwikkeld en willen daarmee een siliciumlaser voor integratie in huidige chips creëren. Het team is van mening dat de combinatie van optica en elektronica de chipkosten kan verlagen en de snelheid drastisch kan verhogen. Meer informatie
 
  • Qoitec’s CEO helpt ontwerpers bij het verlengen van de levensduur van batterijen: Tijdens Embedded World 2020 interviewde Elektor Vanja Samuelsson, oprichter en CEO van het in Zweden gevestigde Qoitech, dat hard- en softwareontwikkelaars wil helpen de batterij-levensduur in hun IoT-producten te maximaliseren. Tijdens Embedded World vertelde ze ons in het kort over haar bedrijf, de achterliggende technologie en de producten. Meer informatie
 
  • Divers kort:  De Britse chipontwerper Imagination Technologies maakte afgelopen vrijdag bekend dat CEO Ron Black aftreedt. “Ron Black treedt met onmiddellijke ingang af als CEO van het bedrijf en van de Raad van Bestuur; zijn plaats wordt ingenomen door Ray Bingham, momenteel Executive Chairman en partner van Canyon Bridge.” Het vertrek van Black kwam kort na een mislukte poging van een Chinese staatsinvesteerder, China Reform Holdings, om de controle over het bedrijf over te nemen. In april werd gemeld dat het Amerikaanse Committee on Foreign Investment een onderzoek is begonnen naar het poging van China Reform Holdings om de controle over het bedrijf over te nemen.

Blijf op de hoogte

De redactie van Elektor houdt u wekelijks op de hoogte van elektronicanieuws, nieuwe producten en meer. Houd de Electronics News Byte-pagina in de gaten en abonneer u op de tag. En vergeet niet u aan te melden voor het gratis wekelijkse e-zine van Elektor.