Na de publicatie van het Elektor 2 MHz LCR Meter-project in Elektor magazine en een geslaagde Elektor Jumpstarter-campagne is er nu een complete kit verkrijgbaar in de Elektor Store. Die gaan we hier eens bekijken.

     
 
Elektor 2 MHz LCR Meter kit
Samengebouwde Elektor 2 MHz LCR-Meter uit de nieuwe kit van Elektor.

Hoe werkt de Elektor LCR Meter?

Een belangrijke parameter van passieve componenten (weerstanden, condensatoren, en spoelen) is de impedantie (Z). Die kunnen we niet meten met een multimeter. Om Z te kunnen meten, moeten we tenminste twee AC-waarden weten (in amplitude en in fase), doorgaans de spanning over de component en de stroom die er doorheen loopt. Naast de impedantie zijn er nog andere parameters belangrijk bij het beoordelen van passieve componenten. Het grote LC-display toont alle relevante waarden, afhankelijk van het type component dat wordt gemeten.

Elektor’s 2 MHz LCR Meter maakt gebruik van de zogenaamde zelf-balancerende brugmethode om passieve componenten te analyseren. Een vrij eenvoudige methode met een goede nauwkeurigheid bij redelijke kosten. Terwijl het meetbereik van de meeste commercieel verkrijgbare hightech apparatuur beperkt is tot 100 of 200 kHz kan onze LCR-meter metingen uitvoeren tot wel 2 MHz!

Nauwkeurigheid, bedieningsgemak en automatische kalibratie

Het ontwerpen van zo’n meetapparaat brengt een aantal uitdagingen met zich mee: Het moet zo veel mogelijk functionaliteit en nauwkeurigheid bieden; het moet gemakkelijk te bedienen zijn; en het moet natuurlijk betaalbaar zijn. En hoewel het zeker geen goedkoop apparaat is, zijn wij ervan overtuigd dat de Elektor 2 MHz LCR Meter-kit aan al deze eisen voldoet, zeker in vergelijking met meetinstrumenten met vergelijkbare specificaties.

De ontwerper heeft veel aandacht besteed aan het bedieningsgemak (inclusief geautomatiseerde kalibratie) en de ergonomie: Met een draai-encoder, vijf multifunctionele drukknoppen en een 240x128-pixel LC-display navigeren gebruikers gemakkelijk en intuïtief door de menu’s om de frequentie in te stellen en de meetresultaten weer te geven.

Elektor’s bouwkit bestaat uit een hoofdkaart en een displaykaart, die compleet gebouwd en getest worden geleverd. Ze zijn klaar voor de semi-automatische kalibratie die de gebruiker zelf kan uitvoeren dankzij de nauwkeurige componenten op de hoofdkaart. Volg daarbij de aanwijzingen in de meegeleverde, geïllustreerde handleiding.
 
Elektor 2 MHz LCR Meter kit components
Alle componenten in de kit zijn geselecteerd door Elektor,
en de twee voorgeassembleerde printen zijn individueel getest voor de verzending.

Individueel geteste kaarten en open source-broncode

De LCR-meter is al uitgebreid besproken in een Deel I en Deel II in Elektor magazine. Na een geslaagde JumpStarter-campagne, die afliep in  februari 2020, is de kit voor dit ambitieuze project zorgvuldig samengesteld. Eerst moest de lijst van componenten worden aangepast vanwege de onvoorziene situatie op de wereldmarkt: veel componenten zijn op dit moment moeilijk verkrijgbaar. Toen er voldoende componenten op voorraad waren om ca. 150 kits op te bouwen, moest er een protocol worden ontwikkeld voor de individuele test van de in serie geproduceerde printen, zodat elke klant gegarandeerd twee functioneel geteste kaarten in zijn kit zou krijgen.
 
De hoofdkaart wordt individueel getest tijdens de fabricage.
Dit is de positie van de in de semi-automatische kalibratieprocedure genoemde componenten (tijdsduur: 30…40 minuten). 

 
Jean-Jacques Aubry, de ontwerper van de 2 MHz LCR-meter, is steeds nauw betrokken gebleven bij al deze voorbereidingen. Er is geen detail over het hoofd gezien, dus het samenbouwen van elke kit zal probleemloos verlopen. De gedrukte bouwinstructies worden bij elke kit meegeleverd om te raadplegen tijdens de opbouw, en zullen worden geüpdate en verbeterd als we feedback krijgen. Deze updates zullen dan ook te downloaden zijn. Hetzelfde geldt voor de software en alle andere informatie: die zal altijd beschikbaar en up-to-date zijn op de projectpagina bij Elektor Labs. Jean-Jacques Aubry zal persoonlijk vragen van kopers en anderen beantwoorden.

Klaar voor uw werkbank

De Elektor 2 MHz LCR Meter vormt, als hij opgebouwd een mooie toevoeging voor uw elektronica-werkbank. De belangrijkste kenmerken:
 
  • Meet weerstand, capaciteit en zelfinductie van componenten met een impedantie van 10 mΩ tot 100 MΩ met testfrequenties tot 2 MHz
  • Vier beschikbare testspanningen en extra spannings- of stroompolariteit
  • Nauwkeurigheid, bedieningsgemak en automatische kalibratie
  • Robuuste gefreesde en geboorde aluminium kast van Hammond
  • Uitgebreide documentatie en volledige broncode beschikbaar
  • Menu’s in vier talen: Engels (default), Nederlands, Frans, Duits
  • Twee configuraties mogelijk: standalone of verbonden met een computer
  • Rechtstreekse interactie met de ontwerper mogelijk op Elektor Labs

Totale bouw- en kalibratietijd (afhankelijk van uw ervaring): 60 tot 90 minuten.