PCIM Europe is al meer dan 40 jaar een vaste prik op de kalender van designers voor power electronics. Op de stands wordt het nieuwste op het gebied van halfgeleiders en discrete componenten voor power converter- en invertertoepassingen getoond, met tal van interessante toepassingen en technologieën. Stuart Cording nam de Elektor Engineering Insights show mee om te zien wat er nieuw is.

Hij bezocht onder meer MinDCet, een bedrijf dat hoogspannings-, vermogens- en mixed-signal IC's ontwerpt, en nam een kijkje bij meetapparatuur voor spoelen en condensatoren. Op de stand van Phoenix Contact maakte Stuart kennis met de CHARX-toepassingen voor het opladen van EV's.

Aangezien het een drukke dag was op PCIM Europe, liep hij snel verder om Anup Bhalla van UnitedSiC (nu Qorvo) te interviewen en 1200 V SiC MOSFET's te bespreken. 

Elektor at  PCIM 2022

E-Scooters en halfgeleiders op PCIM

Als er genoeg plaats was geweest op de OnSemi-stand, had Stuart zeker een testritje willen maken met de Piaggio e-scooter, maar omdat hij een nogal serieus persoon is, hield hij het bij presentaties van nieuwe halfgeleiders voor allerlei doeleinden, van controllers tot power converter- en invertertoepassingen.

 

Cording besteedde aandacht aan een breed scala van technologieën die op de beurs te zien waren. Vermogenshalfgeleiders en -modules spelen bijvoorbeeld een steeds belangrijkere rol in de auto-industrie," legde Cording uit terwijl hij een e-scooter van Piaggio toonde. "Deze omvat een 48-V-accu die een efficiënt accumanagementsysteem vereist en vervolgens een reeks high-efficiency MOSFET's voor de power converters en de inverter voor de motorbesturing. Dat zorgt ervoor dat je op tijd op je bestemming kunt zijn en toch genoeg energie hebt om thuis te komen."

Op de Onsemi-stand keek Cording ook naar technologieën zoals analoge mixed-signal toepassingen voor high efficiency power converters.

"Het is erg verleidelijk om te denken dat digitaal de enige manier is om een maximale efficiëntie te bereiken", legde hij uit. "Maar hier bij Onsemi zien we een aantal alternatieve benaderingen gebaseerd op analoge mixed-signal toepassingen voor high-efficiency power converters. 

Wat is het voordeel van een analoge mixed-signal controller voor hun power converters? Het betekent dat je geen ontwerper voor de digitale techniek en een softwareprogrammeur in het team nodig hebt, waardoor er niet voortdurend firmware-updates nodig zijn om de toepassing operationeel te houden, legt hij uit. "De ontwerper voor analoge techniek kan dus zelfstandig werken zoals hij gewend is en apparaten sneller op de markt brengen."

Bekijk de video met Cording's volledige verslag van de PCIM Europe show.

Informatiebronnen



Vertaling: Hans Adams