Welkom terug bij Elektor Lab Notes! Elke paar weken plaatsen onze creatieve ingenieurs en drukbezette redacteuren een paar lab notes en updates over nieuwe doe-het-zelf elektronicaprojecten, nieuws uit de industrie en nuttige technische ontwikkelingen. Voel je vrij om je gedachten te delen in het discussiegedeelte onderaan deze pagina. Deel je eigen lab notes en laat ons weten waar je in je lab aan werkt!
 
Lab Aix - the elektor lab october 2023
Aan het werk in het Elektor-lab (Bron: Brian Tristam Williams)

C. J. Abate (directeur inhoud en lab, Elektor)

 • Labwerk in Aken: Ons team heeft begin oktober wat tijd doorgebracht in het lab in Aken, Duitsland. In de afgelopen maanden is het engineering/content team uitgebreid met nieuwe engineers, waaronder Saad Imtaiz, Jean-Francois Simon en Roberto Armani. Ze namen allemaal deel aan 10 dagen van engineering en teambuilding. Tijdens onze tijd in Aken hebben we onder andere aan het volgende gewerkt: Raspberry Pi 5 analysis en projecten, een live Elektor Lab Talk, productbeoordelingen en -testen, en contentplanning voor komende edities en voor 2024. 
 
 • Espressif gasteditie van Elektor: Zoals jullie weten, publiceren we in december een Espressif gasteditie van Elektor Mag. (Eerder publiceerden we Sparkfun en Arduino edities met gastbijdragen.) We zijn momenteel hard bezig om alles af te ronden. Je zult het zeker verhelderend en inspirerend vinden. De extra dikke editie staat vol met projecten, tutorials, interviews en meer. We hebben zelfs zoveel geweldige content, dat we ook een dikke bonuseditie aan het voorbereiden zijn! Blijf ons volgen!
 
Espressif guest-edited edition
 

Saad Imtiaz (Senior ingenieur, Elektor)

 • ESP32-gedreven ChatGPT-interactie: Ik ben begonnen aan een boeiend project dat AI en IoT samenvoegt. Met behulp van ESP32 kunnen gebruikers ChatGPT vragen om Micropython-code te genereren, die vervolgens draadloos wordt ingezet op een ander ESP32-device. Deze samensmelting van chatbots en embedded systemen laat het potentieel van moderne technologie zien.
 
 • Artikel: Tips en trucs voor PCB-ontwerp met een laag volume: Ik heb wat expertise gedeeld in pcb-ontwerp bij de productie van lage volumes door middel van een inzichtelijk artikel. Met de titel "Low-Volume PCB Design Tips and Tricks" biedt de essentiële begeleiding voor het ontwerpen van prints op kosteneffectieve en nauwkeurige manier. Ook toont het een aantal interessante methodes om je SMD-gebaseerde PCB's te maken. Het artikel zal verschijnen in de November/December editie van Elektor mag.
 
Saad Articel Nov Dec 2023
Het artikel verschijnt in Elektor Mag Nov/Dec 2023.
 • Inzichten in de industrie door middel van interviews: Ik had het voorrecht om twee grootheden uit de industrie te interviewen: Alessandro Ranellucci (Arduino) en Paulus Schoutsen (CEO van Home Assistant). Hun perspectieven werpen een licht op open-source hardware en slimme domotica trends en bieden waardevolle inzichten voor onze lezers. De interviews zullen verschijnen in de komende Espressif gasteditie van Elektor Mag.
 
 • Energiemonitoringsysteem met ESP32: Momenteel werk ik aan een energiemonitoringsysteem dat gebruik maakt van de ESP32 en een energiemeet-IC op basis van een microprocessor. Dit project kan het energieverbruik op een kosteneffectieve en nauwkeurige manier monitoren, met toepassingen voor woningen en kleine bedrijven.
 

Jean-François Simon (Ingenieur, Elektor)

 • Reis naar Elektor Lab in Aken, Duitsland: Begin oktober kreeg ik de kans om samen met de rest van het team in het lab te werken. Het was fantastisch om iedereen te leren kennen. Ik heb me verdiept in verschillende onderwerpen, wat onderzoek gedaan naar een bepaald project gebaseerd op ESP32 dat we binnenkort gaan publiceren en ook de Fnirsi FNB58 USB-meter. beoordeeld. We hebben ook ideeën rondgegooid en met het team gebrainstormd over projectconcepten met betrekking tot de aankomende Raspberry Pi 5. Het is alleen jammer dat ik niet langer dan een paar minuten kon blijven tijdens de Lab Talk die we op mijn laatste dag daar hebben opgenomen!
 
 • Slimme detectieschakeling voor nul doorgangen: Ik was aan het brainstormen over ideeën om mijn eigen besturing te maken voor een doe-het-zelf puntlasapparaat op basis van transformatoren. Dit is natuurlijk een erg populair onderwerp en het is al vaak gedaan, maar zoals zo vaak zit het plezier ook in de reis, niet alleen in de bestemming! Dus was ik op zoek naar ideeën om een microcontroller te synchroniseren met het lichtnet om de cycli van het lichtnet nauwkeurig te tellen. Het idee is om de primaire van een transformator cyclus voor cyclus in en uit te schakelen. Ik kwam deze nette schakeling tegen:: Zero Crossing Detector (Dextrel) Misschien heb je er ook iets aan!
 
 • Kant-en-klare RS-485 draadloze koppelingen uit China: Tijdens mijn onderzoek naar verschillende RF transceiver modules die mogelijk deel kunnen uitmaken van een ander project, stuitte ik bij toeval op een aantal kant-en-klare RS-485 draadloze modules uit China. Natuurlijk zijn er veel modules beschikbaar als breakout-board, met de RF-chip, een antenneconnector en een 0,1" header om de module op je print aan te sluiten. Maar ik wist niet dat je ook dit soort complete producten kon kopen:
 
RS-485 radio links - lab notes
Kant-en-klare RS-485 radioverbindingen. Bron: Aliexpress
Ik zal geen directe links aangeven omdat deze te vluchtig zijn, en ik onderschrijf geen enkele verkoper of product in het bijzonder, maar je kunt deze bijvoorbeeld vinden door te zoeken naar "RS485 draadloze DIN" op Aliexpress. Heb je in het verleden dit soort modules gebruikt? Laat het me weten in de reacties hieronder!
 
 • Chip van de maand: LM74610: Ik kwam deze intrigerende chip tegen. Het is een MOSFET-driver die gebruikt kan worden in combinatie met een N-kanaals FET om een ideale diode na te bootsen, d.w.z. met bijna nul spanningsval in de voorwaartse richting. Ideale diodes zijn niet zo ongewoon; op het moment van schrijven heeft Digikey meer dan 300 IC's voor dit doel op voorraad. Wat me intrigeerde, is dat dit specifieke model niet verbonden hoeft te worden met massa! Je zou dus een ideale diodemodule kunnen bouwen (of kopen), gebaseerd op een LM74610 en een N-kanaals MOSFET, die slechts twee aansluitingen heeft, zoals een echte diode. Dat zou handig kunnen zijn voor sommige projecten om de bedrading te vereenvoudigen.
 
diode module - lab notes
Ideale diodemodule die geen massa nodig heeft. (Bron: integratemote/eBay)
Ik zal je laten graven in de LM74610 datasheet om de slimmigheden te ontdekken die dit laten werken.
 
 • Interessante persoonlijke website: Scott op https://swharden.com heeft echt het talent om zijn elektronische werken te documenteren en te delen. Ik vond de inhoud fascinerend en de lay-out en foto's zijn erg professioneel. Onlangs heb ik met veel plezier gelezen over zijn ervaringen met microcontrollers en het bouwen van frequentietellers.
 
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Elektor Lab Notes!

Roberto Armani (senior redacteur, Elektor)

 • Speciale gasteditie van Espressif: Deze uitdagende taak, die gepaard gaat met de voorbereiding van de reguliere november-decembereditie van Elektor, vergde nogal wat werk en concentratie, maar dankzij de uitstekende medewerking van de technici, specialisten en managers van Espressif is het goed gegaan. Er is nog veel te doen, maar ik heb er alle vertrouwen in dat onze lezers een boeiend nummer te lezen krijgen!
 
 • Analyse van het energiemeterproject met mijn collega Saad: Een van de hoofdprojecten in de special zal...(eh... ik wil niet te veel vooruitlopen en het verpesten...) iets gerelateerd aan energie zijn, en we hebben de aspecten van galvanische scheiding van voedingen, bescherming tegen extra spanningen en gebruiksveiligheid overwogen; blijf kijken om meer te lezen!
 
 • 3-10 oktober, week in Aken! Eindelijk, na een behoorlijke tijd van slim werken, hadden we de kans om allemaal samen te komen in Aken, om samen te werken en aan teambuilding te doen, maar ook om inhoud te plannen voor toekomstige edities van het tijdschrift. Ik miste de kans niet om de Elektor Lab tools in handen te krijgen!
 

Jens Nickel (hoofdredacteur, Elektor Magazine)

 • Elektor LabTalk: De laatste aflevering van de Elektor LabTalk was extra leuk, omdat mijn collega's en gesprekspartners Brian en Saad naast me zaten in onze studio in Aken. We hadden het over de Draadloze editie (september/oktober) van Elektor, de Energiemeter waar Saad momenteel aan werkt en - natuurlijk - ook over de nieuwe Raspberry Pi 5 en zijn voordelen. Saad heeft de eerste metingen kunnen doen. Als je de LabTalk live hebt gemist, kun je hem hier bekijken op ons Elektor YouTube-kanaal. 
 
 • Op afstand bestuurbare versterkers: Een van mijn privéprojecten is onafhankelijke mobiele luidspreker-"stations", met elk een goed klinkende passieve luidspreker, een zeer compacte, maar krachtige kant-en-klare versterker, een Li-Ion-accu van 36 volt en een 433-MHz-zendontvanger voor het audiosignaal. Als je vier luidsprekers hebt (2 satellieten en 2 subwoofers) is het niet erg handig om handmatig het volume voor alle stations in te stellen. Dus kwam ik op het idee om de potentiometers van de versterkermodules te vervangen door digitale, aangestuurd door ESP32-boards. Gelukkig toeval: Een van de DJ's die ik ken, is een elektronicus met een heel mooi thuislab. We houden jullie op de hoogte.