Welkom bij Elektor Lab-Notes! Om de paar weken presenteren de technici en redacteuren van het Elektor Lab de community met opmerkingen en updates over nieuwe ontwerpprojecten, interessant nieuws uit de branche en nuttige technische informatie. Deel je ideeën en opmerkingen in het gedeelte Discussie onder aan de pagina. We horen graag van je!

Mathias Claussen (Technicus/Redacteur, Elektor)

Laten we eens kijken naar enkele van de interessante dingen die ik onlangs ben tegengekomen. Laat me weten wat je ervan vindt en stuur me gerust een bericht over mijn lab notes op Twitter via @ElektorMathias.

 
Een kerstproject en een 3D-puzzel met elektronica
 

Het is begonnen in FreeCAD, met een schoorsteen die in 3D is geprint en KiCAD printplaten als wanden in gedachten, komt de voltooiing nu steeds dichterbij. Omdat dit project nog in de vroege bèta zit en nog wat bugs bevat, is het een interessante uitdaging om een ontwerp als 3D-constructie te beginnen en daarna verder te gaan met je printontwerptool naar keuze (ik bestelde de printen met behulp van Aisler). Een artikel met de reis door de tools en alle bugs en verrassingen tijdens de bouw volgt voor Kerstmis. En als je niet van printplaten als behuizing houdt, hebben we ook een leuke 3D printbare versie voor je met een kleine verrassing.
 
chimney from PCBs, for lab notes

Bekijk het meer gedetailleerd hieronder.
 
chimney from PCBs for X-Mas, lab notes

Productronica 2021
 
De productronica 2021-beurs vond in november fysiek plaats in München. Ook al waren de omstandigheden en aantallen door COVID-19 niet optimaal, toch bezochten bezoekers de beurs. Maar in vergelijking met 2019 kon je voelen dat dit niet meer was zoals de tentoonstelling voor COVID-19. De volgende grote show is het embedded world evenement in Neurenberg in 2022. Hier is een foto van de Elektor-stand op productronica 2021. 

productronica booth 2021 for Lab Notes

Renesas betreedt FPGA-markt
 
Terwijl Xilinx, Altera en Lattice bekende namen zijn als je te maken hebt met FPGA's, is Renesas dat niet. Met de overname van Dialog Semiconductor, met hun GreenPAK-familie, gaat Renesas verder op dit gebied en biedt kleine FPGA's met 1k LUT (ja, dit is klein) met een laag stroomverbruik aan voor rond de $ 0,50 in hoge volumes. Dit betekent dat, als ze genoeg chips kunnen verkopen, we vanaf het tweede kwartaal van 2022 met dit nieuwe product kunnen spelen. Maar waarom al die opwinding? Renesas gaat gratis tools aanbieden die geen enkele licentie nodig hebben om er mee te werken. Ook gaan er geruchten over ondersteuning in open source toolchains voor deze FPGA. Dit kan een goed geprijsde metgezel zijn voor MCU's en andere logica. Wil je meer weten? Bekijk de productpagina.

Clemens Valens (Technicus/Redacteur, Elektor)

De afgelopen weken heb ik veel tijd besteed aan het maken van elektronica-gerelateerde video's en het voorbereiden van Elektor-artikelen. In deze serie van lab-notes geef ik een kort overzicht van wat ik heb uitgespookt.

Medio oktober heb ik de Elektor LCR Meter unboxed en geassembleerd, die mijn collega Luc verderop in dit artikel behandelt. De Elektor LCR-meterset wordt geleverd met alle benodigde componenten voor montage en kalibratie, inclusief twee geasembleerde printen (drukknoppen, draaischakelaar en LCD), vier BNC-sockets (niet gemonteerd), vier jumpers, een Hammond-behuizing, Kelvin-kabels met clips en vier pluggen, een Mini-USB/USB-A kabel, een 24-polige flatcable (15 cm), een aluminium knop voor een draaischakelaar, een montagehandleiding en een afsteltool voor trimmers.
 

Eind oktober gebruikte ik de nieuwe Raspberry Pi Zero 2W in een simpele YouTube Abonnee Teller project. Je kunt al mijn code en scripts vinden op https://github.com/ClemensAtElektor
 

Meer recentelijk heb ik de Joy-Pi Note mogen uitproberen. Zoals ik in een video over het product uitleg, kun je het gebruiken om van een Raspberry Pi-board een notebook computer te maken met een toetsenbord, touchpad, webcam en 11,6-inch HD IPS-scherm. Het is ook handig om mee te experimenteren.
 

De afgelopen weken heb ik ook aan enkele webinars gewerkt. Bekijk de webinar die ik produceerde over cryptografie samen met Dan Ujvari van Microchip. Momenteel ben ik twee aankomende webinars aan het voorbereiden, één over
EMI-problemen in flyback-ontwerpen (met Würth Elektronik en Rohde & Schwartz) en nog een over het beginnen met GitHub, die ik samen met mijn collega Mathias zal presenteren.

Tot slot ben ik een video aan het voorbereiden over de MAX78000 MCU met AI-accelerator waarvoor we nu een boek en een bundel hebben.
Luc Lemmens (Technicus/Redacteur, Elektor)
 
Na een succesvolle Elektor Jumpstarter-campagne en gedegen voorbereidingen, zijn de eerste Elektor LCR-Meter sets vorige maand in de Elektor Store aangekomen. Voor de publicatie van deze kit hebben we een poster die in de november/december editie van ons magazine staat en natuurlijk hadden we online een nieuwsbericht gewijd aan de LCR-meter. De ontwerper van dit project, Jean-Jacques Aubry, is ook betrokken geweest bij de ontwikkeling van de kit: het bouwen en testen van de eerste versie(s) van de hardware en het samenstellen van de handleiding.
 
LCR meter kit for lab notes

Ook de ontwikkeling van de software heeft niet stil gestaan. De meest recente versies hiervan en van de documentatie zijn beschikbaar op de Elektor Labs-pagina van het project.

Raspberry Pi 400 Bufferboard
 
Een paar jaar geleden presenteerden we een bufferboard voor de Raspberry Pi versies 3 en 4 in ons magazine en shop. Wanneer je regelmatig experimenteert met de Raspberry Pi en je sluit verschillende externe hardware via de header aan op de GPIO-poort, dan is de kans dat je in het verleden mogelijk wat schade hebt aangericht. Het Raspberry Pi Bufferboard is er om dit te voorkomen. Onze collega Ton Giesberts heeft het originele ontwerp aangepast zodat het ook kan worden gebruikt met de nieuwere Raspberry Pi 400. Het artikel dat ik over dit board heb geschreven zal worden gepubliceerd in de maart/april 2022-editie van Elektor.
 
Raspberry Pi 400 buffer board

Pocket weerstation

Wat dacht je van wat elektronica uit de praktijk met een project van een 15-jarige student uit India? Bekijk dit zeer compacte, draagbare apparaat voor het meten van temperatuur en luchtvochtigheid met een DHT11 sensor. Geheel in de stijl van veel hedendaagse ontwerpen is het gebouwd met kant-en-klare modules die met elkaar verbonden zijn. Een sketch voor het Arduino Nano-board en een ontwerp voor het 3D-printen van een behuizing zijn beschikbaar om te downloaden.
 
Pocket weather station
 

CJ Abate (Content Director, Elektor)

Is het al december? Het jaar is omgevlogen! Vergeet niet, voordat je op pad gaat voor je eindejaarsvakantie, om de twee nieuwe magazines te bekijken die we in november hebben uitgebracht.

De november/december editie van Elektor biedt een breed scala aan artikelen, projecten en technische informatie. We bieden voor elk wat wils, of je nu geïnteresseerd bent in beeldverwerking, open-source GPS-tracking of radio-ontvangercircuits.

En als laatste, duik zeker in de speciale jubileumeditie van Elektor, die we medio november hebben aangekondigd. Het tijdschrift staat vol met artikelen en beschrijvingen over veel van de technologieën die ons leven hebben veranderd sinds de oprichting van Elektor in 1961. 
Elektor 60 magazine

Ik hoop dat je weer genoten hebt van deze Elektor Lab Notes. Blijf nieuwsgierig!

Vertaling: Hans Adams