PHYSEE ontwikkelt multifunctionele ramen voor duurzame gebouwen. De PowerWindow is een volledig transparant raam dat licht met zonne­cellen omzet in elektriciteit die direct beschikbaar is. Bij tbp wordt dit type geïnstalleerd. Een ander type is de SmartWindow met sensoren die informatie uit de buitenomgeving registreren en hierop ventilatie en zonwering afstemmen. Het resultaat: hoge daglicht- en luchtkwaliteit. De geïntegreerde besturingssystemen in de randen van het raam werken op duurzame zonnetechnologie.
physee.eu
 
DEMCON ontwerpt en produceert high-end technologie voor de hightech en medische sector. Voor een nieuw systeem voor oogoperaties, EVA, ontwikkelde DEMCON in opdracht van het Dutch Ophthalmic Research Center (D.O.R.C.) een innovatieve pomp om steriele spoelvloeistof door het oog te pompen. De pomp houdt vloeistofstroming en vloeistofdruk dankzij sensoren nauwkeurig onder controle, waardoor de chirurg beter en stabieler kan opereren. DEMCON integreerde alle modules tot de geavanceerde en gebruiksvriendelijke EVA.
demcon.nl
 
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst …

Jongeren van Goeree-Overflakkee hebben belang bij de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie en zorg op het eiland. Diverse scholieren kwamen naar Energy Island, waaronder leerlingen 6 vwo van CSG Prins Maurits uit Middelharnis. Ronéll Rosier, Marry van Ede en Lisa van Ede bezochten beurs en congres én de deelsessie innovatieve zorg bij tbp om nieuwe kennis op te doen. Met de aanvullende bagage over technologische zorginnovaties konden ze invulling geven aan hun profielwerkstuk over de gezondheidszorg.

Wat was de reden voor jullie bezoek?
We zaten in ons eindexamenjaar en hadden de mogelijkheid om een profielwerkstuk te schrijven. Dit moest aansluiten bij onze interesses en profielvakken. Wij hadden alle drie een natuurgerelateerd profiel. Voor ons profielwerkstuk kozen we voor een onderwerp dat te maken heeft met de gezondheidszorg en dat realistisch is, vandaar dat we Paulina.nu als opdrachtgever benaderden. Bij de opdracht hoorden ook activiteiten om het werkstuk diepgang te geven. Daarom hebben wij ons aangemeld voor de deelsessie. Zo konden we onze horizon verbreden, bovendien leek het ons ook gewoon heel interessant.

Wat vinden jullie van het initiatief Energy Island?
We vinden het een goed initiatief, omdat mensen hierdoor op de hoogte worden gebracht van ontwikkelingen op het eiland. Je brengt mensen in verbinding om samen na te denken over de toekomst. Bovendien leer je er ook nog veel van.
 
Hoe vonden jullie de deelsessie innovatieve zorg?
We vonden de deelsessie van begin tot eind heel boeiend en leerzaam. We wisten niet dat tbp electronics meewerkt aan zoveel innovatieve projecten en dat het zo’n groot en modern bedrijf is. We vonden het verhaal over LEA erg interessant, omdat het je een toekomstbeeld geeft. Ook zijn we meer te weten gekomen over de mogelijkheden van innovaties in de gezondheidszorg.
Goeree-Overflakkee doet veel aan duurzaamheid en innovaties. Als je daar samen aan werkt, dan is er heel veel mogelijk.