Een Fairphone is een smartphone die fair is voor alle betrokken productiearbeiders, voor de mensen die hem gebruiken en voor de planeet waarop hij wordt gemaakt. Ze hebben net de vierde versie van hun smartphone uitgebracht (wereldwijd verkrijgbaar behalve in de VS). Fairphone is altijd zeer bereidwillig geweest om hun reis te delen in hun streven naar een fairtrade telefoon. "Wij geloven dat het transparant delen van onze inzichten met het publiek en de bredere industrie van vitaal belang is. We publiceren wat we ontdekken, delen de keuzes die we maken en maken mensen bewust van alternatieven," zegt Ioiana Luncheon van Fairphone. Op hun website kun je veel informatiebronnen doorbladeren en echt in hun volledige toeleveringsketen duiken. Hun "Fair Materials" series is een goede plek om te beginnen.  

The Fairphone
De Fairphone-smartphone (Bron: Fairphone)

Fairtrade mijn

Fairtrade kan worden gevonden in het niet doen wat anderen doen. Een voorbeeld hiervan is een wolframmijn in Rwanda; een kleinschalige mijn in een conflictgebied. Fairphone gaf er de voorkeur aan te blijven toen veel andere kopers van materiaal deze regio verlieten. In plaats daarvan koos zij ervoor om met de mijnwerkers samen te werken om de omstandigheden in de "ambachtelijke mijnbouw" te verbeteren en een stabiel inkomen te verschaffen.
 
Fairphone cobalt image
Kobalt wordt vaak gevonden naast koper en malachiet (de blauw-groene stenen). (Bron: Fairphone)

In 2020 was Fairphone medeoprichter van de Fair Cobalt Alliance om de toeleveringsketen van kobalt in de Democratische Republiek Congo te verbeteren. "We hebben verschillende initiatieven, zoals de Fair Cobalt Alliance, waar andere bedrijven zich bij kunnen aansluiten om dezelfde toeleveringsketen te gebruiken", zegt Luncheon. Deze groeiende alliantie heeft leden als Freyr, Tesla en BritishVolt, die allemaal proberen de groene elektrische revolutie te bouwen op basis van fairtrade batterijen, en verwelkomt iedereen die zich wil aansluiten.

Fairphone reparatie

De Fairphone 4 krijgt een 10/10 reparatiescore van iFixit. Op het iFixit kanaal hebben ze een complete teardown die de goed gelabelde binnenkant van deze modulaire smartphone laat zien. De video eindigt met "... nadenken over hoe anders de wereld zou zijn als elke smartphone een batterij en scherm had die zo gemakkelijk te vervangen waren. Complimenten aan Fairphone om de wereld eraan te herinneren dat dit mogelijk is en te laten zien dat dit eenvoudig te bereiken is".
 

Het is dan ook geen verrassing dat Fairphone een groot voorstander was van het 10-jaar telefoon initiatief en de Fairphone 4 wordt geleverd met 5 jaar garantie en gemakkelijk verkrijgbare vervangende onderdelen.

Eindelijk fair

Fairphone laat ons zien dat een betere aanpak van de productie van elektronica mogelijk is terwijl er toch een fatsoenlijk consumentenproduct wordt gemaakt en zelfs winst wordt gemaakt. Het laat ons ook zien dat er veel ruimte is voor verbetering bij het maken van elektronica, en als we onszelf misschien moeilijke vragen stellen, we met goede antwoorden kunnen komen. Ik hoop dat de ontwikkeling die Fairphone de industrie laat zien, betekent dat het voor kleinschalige bedrijven of zelfs hobbyisten binnenkort gemakkelijker wordt om betrokken te worden in een fairtrade toeleveringsketen. Tot slot zullen jij en ik misschien ook onderdelen gebruiken die gebaseerd zijn op duurzaam gedolven materialen en die in fairtrade fabrieken worden geassembleerd.


Vertaling: Hans Adams