GNSS -ontvangers (Global Navigation Satellite System), 4G/5G-netwerken en Synchronous Ethernet zijn allemaal toepassingen waarbij zeer nauwkeurige timing nodig is voor synchronisatie, berekening van looptijden en degelijke. Daarbij is niet alleen een grote nauwkeurigheid belangrijk, maar ook stabiliteit onder alle omstandigheden. En dit soort apparatuur wordt vaak juist geïnstalleerd op plaatsen waar extreme temperaturen en temperatuurveranderingen (thermal shock), trillingen en onvoorspelbare luchtverplaatsing voorkomen.

SiTime Corporation heeft nu het Elite Platform gelanceerd: een familie van temperatuurgecompenseerde oscillatoren (TCXO’s), die special bedoeld is voor dit soort lastige toepassingen. Ze kunnen frequenties genereren van 1 MHz tot maximaal 700 MHz bij een frequentiestabiliteit van ±100 ppb (voor de extra nauwkeurige Super-TCXO’s, de normale TCXO’s halen ±500 ppb) over een temperatuurbereik van -40 tot +105 °C.

Hoewel de ‘X’ in TCXO staat voor ‘kristal’, zijn deze componenten gebaseerd op MEMS-technologie die, volgens specialisten, inherent beter presteert bij dynamische omgevingsinvloeden dan kristaltechnologie. De oscillator is gebaseerd op een MEMS-resonator, de temperatuurcompensatie op een MEMS-temperatuursensor die bekend staat als de “nauwkeurigste ter wereld”.