Flexibele touch-tags

1 januari 2020, 00:00
Capacitieve tag die via een touchscreen wordt uitgelezen. Alle afbeeldingen: Imec.
Capacitieve tag die via een touchscreen wordt uitgelezen. Alle afbeeldingen: Imec.
ImecTNO en Cartamundi hebben een flexibele capacitieve ID-tag ontwikkeld die met standaard touchscreens (C-touch) communiceert. C-touch-tags kunnen in een groot aantal papier- en kunststofgebaseerde objecten worden geïntegreerd, zoals tickets, gecertificeerde documenten en betaalkaarten.

De verbinding met het internet wordt tot stand gebracht door een object met een ST-tag op een touchscreen te plaatsen (of omgekeerd). De onderzoeksresultaten zijn in het vaktijdschrift Nature Electronics gepubliceerd.
 
C-touch-tags zijn dunne, buigzame chips met een eenduidige identificatie, die in papier- of kunststofproducten worden geïntegreerd en die via elk touchscreen kunnen communiceren. Smart cards of andere objecten met ingebouwde C-touch-tags kunnen veilig interageren met de 4,5 miljard smartphones die momenteel in gebruik zijn, en ook met veel andere mobiele apparaten met een aanraakscherm dietegenwoordig in veel alledaagse gebruiksvoorwerpen zijn geïntegreerd. Zonder extra hardware en grootschalige herconfiguratie of extra kosten voor de gebruiker bieden C-touch-tags een oplossing voor het waarmerken van miljarden alledaagse voorwerpen. De nieuwe tags bieden veiligheid door de zeer kleine communicatiereikwijdte.


 
Anders dan RFID-technologieën (NFC) hebben de nieuwe C-touch-tags geen externe antenne nodig, want deze is monolitisch in de chip geïntegreerd – waardoor de tag veel kleiner wordt. Dit vereenvoudigt de integratie in gebruiksvoorwerpen. C-touch-tags vormen een alternatief in die gevallen waar interactie via een aanraakscherm mogelijk is maar RFID/NFC-tags te groot of te kostbaar zijn.


 
De nieuwe C-touch-tags zijn gebaseerd op dunnefilm-transistortechnologie; ze worden gevoed door een thin-film batterij of -zonnecel die het licht van het scherm in elektrische energie omzet. Bij 0,6 V bedraagt de overdrachtssnelheid van de tag maximaal 36 bit/s, hetgeen compatibel is met de gebruikelijke touchscreens. De tag heeft daarvoor een vermogen van slechts 38 nW nodig. Momenteel wordt gewerkt aan de optimalisatie van het tag-vermogen en aan bidirectionele communicatie met touchscreens.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items