Galileo-ondersteuning voor u-blox GPS-modules

De Zwitserse fabrikant ublox heeft nieuwe firmware 3.01 uitgebracht voor zijn M8-familie van GPS-ontvangermodules, waarmee ook het Europese Galileo-satellietnetwerk wordt ondersteund. De M8-modules waren al geschikt voor diverse satelliet-positioneringssystemen, zoals het Amerikaanse GPS, het Russische GLONASS, het Chinese BeiDou en het Japanse QZSS. De modules kunnen nu tot drie satelliet-constellaties simultaan bijhouden en kunnen tevens overweg met meerdere SBAS- en QZSS-correctiesystemen.

Wanneer het Europese Galileo volledig operationeel zal zijn, zullen er 24 satellieten beschikbaar zijn voor  plaatsbepaling. Daarbij zal de beschikbaarheid van SBAS-correctiesignalen (Satellite-based augmentation systems) sterk verbeterd worden ten opzichte van andere GPS-systemen, waardoor de nauwkeurigheid in bebouwde omgevingen sterk toeneemt. De u-blox M8-modules ondersteunen bovendien het Galileo-gebaseerde eCall, een Europees systeem waarbij voertuigen automatisch 112 bellen bij noodgevallen zoals een ongeluk. Dit systeem zal vanaf 2018 verplicht zijn in alle nieuwe voertuigen. De M8-modules zijn ook geschikt voor de Russische concurrent van eCall, ERA-GLONASS.

De firmware-upgrade voor bestaande M8-producten is beschikbaar op de u-blox website. Nieuwe modules met firmware 3.01 zullen vanaf het tweede kwartaal van 2016 leverbaar zijn.