Geen Linux, geen Python... maar Oberon!

30 december 2015, 14:00
Geen Linux, geen Python... maar Oberon!
Geen Linux, geen Python... maar Oberon!
Naast een elfenkoning en een maan van Uranus is Oberon ook een programmeertaal in de stijl van Pascal en Modula. Tot 2008 was Oberon ook de naam van het runtime-systeem maar dit werd om praktische redenen gewijzigd. Het huidige systeem, A2, is een multi-core, multi-tasking-systeem dat direct op hardware of bovenop een host-besturingssysteem draait.

Project Oberon is een complete open-source desktopcomputer die op een instapmodel FPGA draait. Door de eenvoud en helderheid van het ontwerp kan één persoon het systeem volledig doorgronden en implementeren. Toch is het krachtig genoeg voor gebruik in een productieomgeving. In 2013 werd Project Oberon naar een Digilent Xilinx Spartan 3 FPGA Starter-board geporteerd en later ook naar een Pipistrello-board van Saanlima. OberonStation, een op Xilinx Spartan 3 gebaseerde computer, werd speciaal voor het gebruik van Oberon RISC ontworpen.

Astrobe voor FPGA RISC5 is een gratis ontwikkelsysteem voor Windows (versies 7, 8 en 10) waarmee in Oberon geschreven toepassingen kunnen worden geëdit en gecompileerd voor gebruik met een FPGA Project Oberon 2013 werkstation en besturingssysteem, of met een embedded real-time subset van het Project Oberon besturingssysteem. De toepassingen worden via een snelle RS232-verbinding van de pc naar het host-FPGA-RISC5-ontwikkelboard geüpload.

Meer informatie is te vinden in het artikel Oberon System Implemented on a Low-Cost FPGA Board van Niklaus Wirth, de ontwerper van de programmeertaal Pascal.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items