Martien Jansen

Geen (onder)dak meer voor amateur-radiostation TU/e

21 mei 2014, 22:00
Geen (onder)dak meer voor amateur-radiostation TU/e
Geen (onder)dak meer voor amateur-radiostation TU/e

Na een aanwezigheid van bijna 35 jaar en honderdduizenden radioverbindingen met amateurs over de hele wereld gaat er een einde komen aan het bestaan van het amateur-radiostation ESRAC, een samenwerkingsverband van de Faculteit Electrical Engineering van de Technische Universiteit Eindhoven, de VERON afdeling Eindhoven en de Maxwell Stichting. Hiermee verdwijnt een unieke mogelijkheid om in de praktijk alle technische mogelijkheden van het amateur-radioverkeer onder de aandacht te brengen van TU/e studenten en leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs.

De TU/e heeft in de afgelopen jaren over de hele wereld grote bekendheid gekregen door de verschillende activiteiten van het station zoals APRS, Repeaters, Packetradio, webSDR-ontvangers, weerstations en een volgstation voor satellieten waaronder het International Space Station ISS. Een van de hoogtepunten van ESRAC is de verbinding die ze in 2004 met het ISS maakte waarbij een aantal Eindhovense schoolkinderen en TU/e-studenten via radioamateurcontact vragen konden stellen aan de Nederlandse astronaut André Kuipers. De laatste jaren doet ESRAC, sinds 2004 onder beheer van de Maxwell Foundation, het bijzonder goed in zendwedstrijden. In 2013 won ze de ARRL DX Contest door in 48 uur 3.500 verbindingen te maken met circa 200 landen.  

Door de verhuizing van de Faculteit Electrical Engineering naar een nieuw gebouw is er geen plaats meer voor het radiostation, zowel in het nieuwe gebouw als op het dak ervan waar antennes het rendement van de daar geplaatste zonnepanelen kunnen beïnvloeden.

Foto’s: Aurelio Bellussi

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items