Het begin van een nieuw jaar is altijd een geschikt moment voor de technici en redacteuren van Elektor om na te denken over het verleden en zich voor te bereiden op de toekomst. Na een overzicht van enkele hoogtepunten uit 2022 bieden we een overzicht van enkele van de interessante onderwerpen, projecten en plannen voor 2023.

Jaaroverzicht 2022

Tijdens dit drukke jaar heeft het redactie- en engineeringteam van Elektor veel successen geboekt, ondanks alle uitdagingen die de wereldwijde economische omstandigheden met zich meebrachten. Wat dreef ons tot succes? De behoeften en technische belangen van de technici, makers en studenten in onze wereldwijde gemeenschap hadden altijd de hoogste prioriteit. Bij de start van elk project - of het nu een extra dikke editie van Elektor Mag, een webinar of een live evenement was - hadden we altijd onze leden in gedachten. Hier zijn enkele van de opmerkelijke projecten die we hebben opgeleverd.
 
Elektor Lab in Aachen
Elektor opende in 2022 een nieuw laboratorium in Aken, Duitsland
Elektor Mag 2022: In zijn 61e jaar heeft Elektor een top-editie afgeleverd in vier talen: Engels, Nederlands, Frans en Duits. Dit jaar had elke editie een "focus", en we hebben veel tijd besteed aan de voorbereiding van artikelen (en ook aan webinars en video's) over de volgende belangrijke onderwerpen: Motor Control (jan/feb), Embedded Development (mrt/apr), IoT (mei/juni), Test & Measurement (juli/aug), Halfgeleidergids 2022 (aug), Wireless Applications (sep/okt), Production & Components (nov/dec), Elektor Works (HR Edition, dec), en Elektor Mag: Gastredactie van Arduino (dec).
 
PRINT (Gold) - Summer Circuits mag image (2).png
 
Elektor Lab Talk: Elke maand praten de technici en redacteuren van het Elektor Lab-team met elkaar, delen ze technische informatie, plannen ze toekomstige elektronicaprojecten, bespreken ze Elektor Mag en praten ze met gelijkgestemde elektronicaliefhebbers. Neem deel aan de discussies van Mathias Claussen (Senior Engineer, Elektor) en Jens Nickel (hoofdredacteur, Elektor) over uiteenlopende onderwerpen, zoals rapid prototyping, embedded programming, zelfbouw MCU-projecten, retro-elektronica en labapparatuur. 
 

Elektor Mag: Arduino Gasteditie: In 2022 werkten Arduino technici nauw samen met het content team van Elektor om een speciale editie van Elektor Mag te maken, die beschikbaar is in het Engels, Duits, Frans, Nederlands en Italiaans. Het tijdschrift met gastredactie behandelt verschillende onderwerpen, waaronder Arduino Pro toepassingen, zelfbouwprojecten en gaming met Arduino. Het is een collector's item!
 
Arduino toc 2022

Vacatures en rekrutering in de elektronica-industrie in 2022 (HR Editie): Eind 2022 publiceerde de redactie van Elektor een op human resources gerichte editie van Elektor Mag. Het magazine bevat onderzoeken naar de stand van zaken in de industrie en inzichten van professionele technici, academici, industrieleiders en recruiters in de elektronicasector. Download een gratis exemplaar!
 
20221215152627_HR-2022-Edition-download.png

Halfgeleidergids 2022: Tijdens de zomer van 2022 brachten we een Elektor-klassieker terug: De Halfgeleidergids! De extra dikke uitgave van 140 pagina's toonde het werk van tientallen innovatieve technici en makers uit de hele wereld. Hier zijn slechts enkele van de inspirerende projecten: Twee roterende encoders op één analoge ingang, zelfbouw handreinigingsdispenser, uiterst eenvoudige stereoversterker, extern netfilter, eenvoudige AVR ATtiny13-gebaseerde PWM-generator en akoestische nabijheidssensor. Het tijdschrift had voor elk wat wils, van embedded enthousiastelingen tot audiofielen en analoge liefhebbers. 
 
20220815162756_Summer-Circuits-2022-downloads.jpg

Klassieke schakeling: Amerikaanse sirene: Elk jaar werken de technische en productteams van Elektor samen om je interessante nieuwe Elektor kits, boeken en hulpmiddelen te bieden. Onze Amerikaanse sirenekit is daar een goed voorbeeld van. Gebaseerd op de klassieke schakeling van Elektor-lezer Ludwig Libertin uit 2003, is deze eenvoudig in elkaar te zetten kit een geweldige aanvulling op een werkbank, bureau of boekenkast. Eenmaal in elkaar gezet hoef je alleen maar op een knop te drukken om een van de drie verschillende Amerikaanse sirenegeluiden af te spelen: brandweer, politie of ambulance.
 

Elektor TV: Tienduizenden technici en makers stemden vorig jaar af op Elektor TV voor tutorials, projectideeën, diepgaande interviews en productrecensies. Hier zijn enkele van de populairste beelden van het jaar:
   

Elektor Academy: Wil je je technische vaardigheden verbeteren? Wil je met Elektor-experts in elektronica-gerelateerde onderwerpen duiken? Elektor Academy is een handige bron van video's voor elektronicatechnici, programmeurs en makers die op zoek zijn naar relevante cursussen en tutorials. Recente cursussen gingen over de volgende onderwerpen: het debuggen van Arduio-code, neurale netwerken en het bouwen van herbruikbare software.
 
20220307085923_Header-Elektor-Academy-.jpg

Elektor Engineering Insights: Elektor Industry Insights is een livestream voor drukbezette technici, makers en studenten die op de hoogte willen blijven van elektronica. In elke aflevering behandelt Stuart Cording (redacteur, Elektor) echte technologische uitdagingen en toepassingen met deskundigen uit de elektronica-industrie. Onderwerpen waren onder meer RISC-V, beeldschermtechnologie, embedded Linux, software-defined voertuigen, de aanvraagprocedure voor patenten en nog veel meer.
 

De Elektor Fortissimo-100: Zoek je een high-end audio eindversterker? Dan is de Elektor Fortissimo-100 iets voor jou. De kit bevat alles wat je nodig hebt om een Fortissimo-100 monoblok te bouwen, inclusief een set hoogwaardige printplaten, het koelblok en belangrijke mechanische onderdelen. Kijk er eens naar.
 

Vooruitblik: 2023

Voor het komende jaar plannen we nog veel meer boeiende Elektor Mag edities, engineeringprojecten, evenementen, livestreams, cursussen, boeken en webinars. Bekijk onze redactionele kalender hieronder, en zorg ervoor dat je onze website en social media accounts volgt voor real-time updates over alles wat met Elektor te maken heeft!
 
2023 Elektor editorial calendar

Wil je een project inzenden of een artikel schrijven? De makkelijkste manier om de bal aan het rollen te brengen is door je eerste ideeën te posten op het Elektor Labs platform. Log in met je gratis account en begin een samenwerking met Elektor technici en redacteuren!

Gelukkig Nieuwjaar!

Vertaling: Hans Adams