Jan Buiting

Gezocht in grote hoeveelheden: weerstanden!

9 november 2017, 00:00
Gezocht in grote hoeveelheden: weerstanden! Afbeelding: ECIA.
Gezocht in grote hoeveelheden: weerstanden! Afbeelding: ECIA.
Ze lijken bijna helemaal vergeten door de programmerende generatie, maar de nederige weerstand is een basisbouwsteen in bijna elk elektronisch product. Heel belangrijk, maar nooit geroemd als een onderdeel dat ons onderscheidt van de concurrentie. Nu blijkt, plotseling, dat weerstanden lastig verkrijgbaar zijn. En dat is slecht nieuws voor elektronica-OEM’s... En voor programmeurs!

Volgens de Electronic Components Industry Association (ECIA) betreft de schaarste, met levertijden tot meer dan veertig weken, zowel dikke- als dunnefilmweerstanden. De goede oude bedrade R’s zijn er in overvloed, zowel koolfilm, metaalfilm, metaaloxide als koolstofcomposieten.

Het is op dit moment geen wereldwijd probleem, want veel weerstanden worden gemaakt in Taiwan en die leveranciers lijken, volgens de ECIA, een stabiele capaciteit te houden. Het zijn vooral Noord-Amerikaanse klanten die in de knel zitten, omdat zij hun weerstanden betrekken van verschillende Japanse fabrikanten en één Europese leverancier.

Dus wie slurpt al die materialen op? Fabrikanten van weerstanden hebben ontdekt dat automotive klanten veel meer winst opleveren dan andere. Dus als u hoort dat uw Farduino UltimoCinquocento microcontrollerkaart “delayed in volume production” is, dan kunt u de schuld geven aan uw buurman omdat hij net een nieuwe auto heeft gekocht: al die waardevolle weerstanden zitten in de elektronica van zijn auto.

Bronnen in de industrie zeggen dat de tekorten niet snel verholpen zullen zijn. Sommige fabrikanten zijn hun capaciteit aan het uitbreiden, maar dat zal niet eerder dan eind 2017 of begin 2018 invloed hebben op de schaarste. Een kleine troost:  bij passieve componenten voor audio (?help?) hebben we te maken met nog langere levertijden. Zie de grafiek voor verschillende opmerkelijke trends.

Bron: ECIA; EBN online
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items