Gitaarsynthesizer met lintpotentiometers en Arduino Micro

24 februari 2016, 12:07
Gitaarsynthesizer met lintpotentiometers en Arduino Micro
Gitaarsynthesizer met lintpotentiometers en Arduino Micro
Vorige week hadden we het hier over een Telecaster-B-bender in een viervoudige uitvoering met pedaalbediening en Arduino-besturing. Dezelfde muzikant, Dean Miller, heeft een zeer origineel hybride elektronisch instrument gemaakt dat hij de DIY Arduino ribbon synth MIDI controller noemt en dat is opgebouwd uit drie percussiepads afkomstig uit een oude DD-55 van Yamaha, drie lintpotentiometers (soft pots), een joystick-shield en een Arduino Micro. 

De drukgevoelige linten zijn als gitaarsnaren naast elkaar geplaatst en worden bediend met de vingers van de linkerhand. De percussiepads en de druktoetsen bevinden zich onder de vingers van de rechterhand en de joystick wordt met de palm van de rechterhand bediend. Hierdoor gaat het bespelen van deze zelfgebouwde MIDI-controller erg intuïtief. Het muzikale resultaat is fascinerend, zeker in de handen van een getalenteerd musicus die tevens de ontwerper en de bouwer van het instrument is. 

Hier komt de artiest!
 

Cool, nietwaar? In de video hieronder geeft Dean Miller uitleg over de MIDI-truc die hij gebruikt om polyfone slidings te maken, meerstemmige glissando’s met een eenstemmige synthesizer (hij noemt dit legato synth): 
 

Om zelf aan de slag te gaan hebt u alleen nog maar deze prima aanvullende uitleg over de bouw nodig en natuurlijk ook de broncode. Laat de muziek maar komen!
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items