De Duitse industriegigant Bosch introduceert het Production Performance Management Protocol (PPMP), een nieuwe data-uitwisselingsstandaard voor het Industriële Internet of Things (IIoT), ook bekend als Industrie 4.0. PPMP is ontworpen om de samenwerking tussen partners in verschillende technologiesegmenten en in verticale markten te vereenvoudigen. Opmerkelijk is dat Bosch het protocol als een algemene open taal voor machines karakteriseert. 

Industrie 4.0 is een enorme markt die voor startup-bedrijven zeker de moeite waard is om in te opereren. Neem bijvoorbeeld sensors en machines in een productielijn: deze leveren hun real-time-gegevens aan een centrale PPM-softwareverzameling die behoorlijk complex is, omdat veel van de betrokken machines en sensors verschillende dataformaten en communicatieprotocollen gebruiken. In deze omgeving kan PPMP ervoor zorgen dat de machines en gegevensbronnen elkaar beter begrijpen.

PPMP wordt zonder licentiekosten beschikbaar gesteld. Nieuwsgierig als wij waren naar wie er achter dit boegbeeld van Bosch schuilgaat, ontdekten we de Eclipse IoT Working Group, een samenwerkingsverband van industriële en academische partners die open-source technologieën ontwikkelen die (naar zij hopen) het fundament zullen vormen van het Internet of Things (IoT). De focus van dit samenwerkingsverband ligt op het ontwikkelen van 1) open-source toepassingen van  IoT-standaarden en -protocollen, 2) open-source raamwerken en diensten die bij IoT-oplossingen zullen worden gebruikt en 3) tools voor IoT-ontwikkelaars. 


Ook Elektor levert gratis informatie over Industrie 4.0: download deze editie van Elektor Business Magazine.