Werken bij Elektor heeft zo zijn voordelen. Eén daarvan is dat je dingen kunt bekijken en uitproberen die nog niet voor ‘het grote publiek’ zijn vrijgegeven. Dat voelt altijd als een voorrecht!


In dit geval gaat het om de Essential Analog mobile app van Maxim Integrated, die inmiddels gratis en zonder registratieplicht verkrijgbaar is voor iedereen die geïnteresseerd is in de componenten van deze fabrikant. Deze app is beschikbaar voor smartphones met Android (vanaf versie 8) en iOS (vanaf versie 9.0).

Download
Maxim Integrated’s Essential Analog mobile app 


Ik wist aanvankelijk niet wat ik me moest voorstellen bij een app van een IC-fabrikant. Een verzameling datasheets en/of selectiemogelijkheden? Ontwerptools? Laten we eens kijken.

 
Essential Analog mobile app
Figuur 1.

Na het installeren en starten van de app verschijnt een pagina (figuur 1) met twintig knoppen. We zien een duidelijke onderverdeling van de analoge componenten van Maxim Integrated in vier productgroepen (Efficient Power, Precision Measurement, Reliable Connectivity en Robust Protection), elk met vijf categorieën. Als we een knop aanklikken, verschijnt er meestal een pagina met... twee componenten, of beter gezegd met links naar de gegevens van die componenten op de website van Maxim Integrated. Dat lijkt wat weinig, gezien het zeer uitgebreide assortiment van deze fabrikant, maar de knop View all parts opent de volledige lijst van de betreffende categorie.

Gratis samples

De twintig knoppen met IC’s op de Toolkit-pagina komen overeen met de ‘Essential Analog Toolkit’, een assortimentsdoos met monsters die gratis verkrijgbaar is bij Maxim Integrated. Elke knop komt overeen met een vakje van deze doos. De video bovenaan de pagina laat in kort bestek zien wat deze toolkit te bieden heeft.
 
Essential Analog mobile app
Figuur 2.

We verlaten de Toolkit-pagina via de knop Menu (met het Maxim Integrated-logo) in de balk onderaan het scherm. De app toont dan een scherm met 14 knoppen (figuur 2), waarvan de namen grotendeels voor zichzelf spreken, maar we zullen de meeste ervan (kort) bespreken.


De knop Selector (in de menubalk onderaan wordt dit aangegeven met Smart Selector) toont, naast enkele nieuwsberichten bovenaan, opnieuw de vier productgroepen van de Toolkit, maar dan in de vorm van een menustructuur waarin we ook de categorieën tegenkomen die we net gezien hebben (figuur 3). Hier worden meteen de volledige lijsten van componenten weergegeven en met de knop Filter kan hieruit een selectie worden gemaakt. Afhankelijk van het type component kunnen verschillende zoekcriteria worden opgegeven (figuur 4). De navigatie gaat snel en intuïtief, zodat de productkeuze snel verloopt. Een heel handig extraatje is het sterretje linksboven in dit filtervenster: door op dat symbool te tikken wordt de zoekopdracht opgeslagen als de ster wordt aangeklikt. Hij is dan als Bookmark terug te vinden onder Favorites, Bookmarks en Saved Selector (figuur 5). Houd er rekening mee dat er per categorie slechts één ‘Saved Selector’ mogelijk is; als een nieuwe zoekopdracht in die categorie wordt opgeslagen, wordt de vorige zonder waarschuwing overschreven.

 
 Essential Analog mobile app
Figuur 3.
       
Essential Analog mobile app
Figuur 4.
       
Essential Analog mobile app
Figuur 5.

De eerste 24 uur opent de app met de Toolkit-pagina. Daarna wordt de Smart Selector de openingspagina.


Terug naar het menu... de bedoeling van de Newsfeed-knop zal duidelijk zijn.

Notifications zijn tekstberichten die op de smartphone en in de app verschijnen. Maxim Integrated wil van tijd tot tijd berichten sturen over nieuwe producten, interessante application notes en events. Die berichten kunnen verschillend zijn, afhankelijk van locatie en browseractiviteit, dus ze zijn enigszins afgestemd op de gebruiker. Maxim belooft dat er niet te veel van die berichten zullen komen. Het kan handig zijn om snelle updates te krijgen, in plaats van op de website te moeten zoeken naar aankondigingen.


De Favorites hebben we al eerder gezien bij het opslaan van selecties als bladwijzer. Maar we kunnen ook een bepaalde component van Maxim Integrated markeren als ‘Favorite’, zodat hij gemakkelijk te vinden is in de lijst. Bladwijzers kunnen ook verwijzen naar video’s, application notes en dergelijke, niet alleen naar selecties.


Leaderboard is een scorebord, een soort ranglijst voor geregistreerde gebruikers van de app, een aardigheidje dat (nog?) niet echt veel toegevoegde waarde heeft.


Bij Profile kunnen gebruikers hun naam en e-mailadres invullen. Via My Maxim kunnen geregistreerde gebruikers rechtstreeks naar de site van Maxim Integrated gaan waarbij ze dan meteen worden ingelogd. De knoppen Order, Cross Reference, App Feedback en Contact Us behoeven geen verdere uitleg.


Eerlijk gezegd was ik niet meteen enthousiast toen ik met deze review begon. Op het eerste gezicht lijkt de app niet meer dan een rechtstreekse link naar (een deel van) de Maxim Integrated-website. Bovendien ben ik zo ouderwets dat ik de online-informatie liever op een groot scherm op mijn desktop-PC bekijk dan op mijn smartphone.


Maar toch biedt deze app functies die ik vaak mis als ik gewoon op een website zoek. De informatie is goed georganiseerd, overzichtelijk en (dus) gemakkelijk te vinden, vooral met de favorieten en bladwijzers (en de Saved Selectors!) die in de app zijn opgeslagen. Voor zover ik weet heeft Maxim Integrated als IC-fabrikant een primeur met deze app en, ondanks het feit dat er dingen zijn die verbeterd kunnen worden, zou het me niet verbazen als andere fabrikanten dit voorbeeld gaan volgen.


Zoals gezegd is de app gratis te gebruiken zonder registratie. Hij is zeker de moeite waard om te downloaden en in ieder geval een kijkje te nemen!


Download Maxim Integrated's Essential Analog mobile app