Grootste accu in Europa helpt het elektriciteitsnet te stabiliseren

22 april 2017, 08:00
Grootste accu in Europa helpt het elektriciteitsnet te stabiliseren
Grootste accu in Europa helpt het elektriciteitsnet te stabiliseren
Eind 2017 gaat in Jardelund in Duitsland een accu van 48 MWh online. De belangrijkste functie is te voorzien in reservecapaciteit voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet. Als het in bedrijf is, zal het het grootste Battery Energy Storage System (BESS) in Europa zijn.

Dit mega-accu-project draagt de naam EnspireME en is een joint venture van de Nederlandse energieleverancier Eneco en de Japanse automotive-fabrikant Mitsubishi. Het BESS is een Lithium-Ion-systeem met een opslagcapaciteit van 50 MWh, genoeg om 5.300 Duitse huishoudens een dag lang van elektriciteit te voorzien.

Reservevermogen
De energie uit het systeem zal worden gebruikt als reservecapaciteit om vraag en aanbod van energie op het elektriciteitsnet op elkaar af te stemmen. Om het stabiel op 50 Hertz te houden, moeten de operators kunnen beschikken over reservecapaciteit om onverwachte fluctuaties mee op te vangen. Die back-up-functie wordt tot nu toe vervuld door gas-en kolencentrales. Accu’s zoals de EnspireME verminderen de afhankelijkheid van deze op fossiele brandstof gebaseerde oplossingen en vormen een stukje van de puzzel om de overgang naar een koolstofarm energiesysteem mogelijk te maken.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Elektor Energy!


Opslag van windenergie
De bouw begint deze zomer in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein, dicht bij de grens met Denemarken. Deze deelstaat is de grootste leverancier van windenergie: windmolenparken op het land voorzagen in 60 procent van het bruto elektriciteitsverbruik in 2014. In de omgeving van Jardelund komt de energie van de windparken op het land en op zee bij elkaar en wordt daarna getransporteerd naar andere delen van Duitsland.

Na de testfase kan EnspireME winstgevend worden door energie op te slaan tijdens perioden met sterke wind, om die dan weer te verkopen als het windstil is, verklaarde Eneco-woordvoerder Arie Spruit tegenover Bloomberg New Energy Finance.

Met hulp van de deelstaatregering gaan Eneco en Mitsubishi ook een pilotproject met lokale windmolenparken beginnen. Als deze windparken teveel stroom opleveren, kunnen ze het overschot kwijt bij EnspireME en dat op een gunstig moment verkopen op de markt voor reservecapaciteit.

Afbeelding: Walney Offshore Wind Farm. Met dank aan David Dixon (onder CC BY-SA 2.0-licentie)

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items