Hallo, kunt u mij goed horen?

14 oktober 2016, 06:00
Toen ik zomaar, zonder echte reden, het Engelse Wikipedia-artikel over de microfoon doorlas, viel mij in de tweede zin een klein maar niet onbelangrijk detail op: “Microphones are used in many applications such as telephones, hearing aids, public address systems for concert halls etc.“.
Hoewel de hier als eerste genoemde toepassing niet het eerste is waar ik aan denk als men het over een microfoon heeft, lijkt me deze toch redelijk logisch: Microfoon en telefoon zijn tegelijkertijd ontwikkeld en als de mensen anderhalve eeuw na dit vruchtbare huwelijk meer dan ooit mondeling communiceren, maken zij toch massaal gebruik van de microfoon in hun telefoon?
De verrassing kwam van de tweede toepassing die wordt genoemd, hoortoestellen! Ik had ze daar niet verwacht, ondanks dat ze een razendsnelle ontwikkeling doormaken die in het algemeen verband houdt met de vergrijzing van de bevolking. 
Wat betreft de techniek wordt deze opmars van de microfoon veroorzaakt door een nieuw onderdeel, de MEMS-microfoon. Deze micro-elektromechanische systemen, en in het bijzonder de bioMEMS die in het biomedische domein worden gebruikt waaronder ook de hoortoestellen vallen, zijn, zoals bij ieder hybride domein, interessante onderdelen. Grote concurrent van de MEMS-microfoon is op dit moment nog de goedkoperer en op grote schaal toegepaste elektreetmicrofoon, maar deze verliest terrein. MEMS-microfoons zijn kleiner en zijn geschikt voor oppervlaktemontage waardoor ze miniauturisatie mogelijk maken. Bovendien gaan ze langer mee.
De verschillen in prijs tussen MEMS- en bioMEMS-microfoons worden veroorzaakt door zowel de verschillende eigenschappen (de een verbruikt 300 µA bij 1,5 V en de ander 30 µA bij 0,9 V) als de verschillende productieaantallen: miljoenen exemplaren bij de medische variant tegen miljarden exemplaren bij de variant voor algemeen gebruik.  

Over miljarden gesproken, als u een elektronische industrie zoekt om uw spaargeld in te investeren, lijken de hoortoestellen een betrouwbare optie. De vergrijzing van de bevolking garandeert een florissante ontwikkeling; bovendien zal de onomkeerbare schade door de abnormale geluidsniveaus waaraan jonge mensen zich blootstellen zorgen voor fraaie audiologie-dividenden. 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items