Hybride nanogenerator voedt e-watch

28 november 2015, 08:30
Hybride nanogenerator voedt e-watch
Hybride nanogenerator voedt e-watch
Intelligente horloges, zogenaamde e-watches, worden steeds populairder. Een groot nadeel van deze horloges is echter de korte gebruikstijd. Door de geringe afmetingen van zo'n elektronisch horloge is er weinig ruimte voor de accu en dat heeft tot gevolg dat de meeste van deze e-watches bijna elke dag moeten worden opgeladen. Amerikaanse en Chinese onderzoekers hebben nu een hybride nanogenerator voor e-watches ontwikkeld die energie opwekt door de polsbewegingen van de gebruiker.

De onderzoekers onder leiding van Ya Yang van het Beijing Institute of Nanoenergy and Nanosystems in China, en Zhong Lin Wang van het Georgia Institute of Technology in de VS, ontwikkelden een miniatuur generator die gebruik maakt van twee verschillende energie-omzettingsmechanismen: elektromagnetisch en tribo-elektrisch. Daardoor levert de generator beduidend meer energie dan eerdere generatoren die voor dit doel zijn ontwikkeld.

Het prototype van de hybride nanogenerator bestaat uit een doosje van 3,6 x 3,6 x 3 cm dat aan alle kanten is voorzien van elektrische spoelen. In het doosje bevindt zich een magnetisch kogeltje dat gaat bewegen door de polsbewegingen. De mechanische energie van het kogeltje wordt in de spoelen omgezet in elektrische energie (elektromagnetisch effect). Het tribo-elektrische effect ontstaat door de wrijvng van twee materialen over elkaar. Hiervoor wordt de armband van het "horloge" gebruikt, die is gemaakt van een laag nylon en een laag polymeer-composiet. Wanneer de kogel beweegt door het doosje, drukt hij op de armband en worden in de band tribo-elektrische ladingen opgewekt die een stroom tussen de elektrodes aan de armband tot gevolg hebben.  
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items