Raspberry Pi kondigt drie nieuwe producten aan, allemaal updates van het Raspberry Pi Pico board, dat in zeer korte tijd behoorlijk populair is geworden onder makers en hobbyisten. Laten we eens een kijkje nemen.

Headers op de Raspberry Pi Pico H

De eerste en minst spectaculaire update is de Pico H, wat gewoon een Pico board is met voorgemonteerde headers in plaats van vergulde soldeercontacten. Het is bedoeld voor gebruik op bijvoorbeeld breadborden, om het leven van zijn doelgroep te vergemakkelijken. De vergulde randcontacten zijn vervangen door normale gaatjes, waardoor de prijs laag kan worden gehouden.

De Pico H heeft nog een belangrijke wijziging: een nieuwe debug-connector, een piepklein 3-pins dingetje waarvoor niemand een verloopkabeltje heeft. Gelukkig zijn de drie contacten ook beschikbaar aan de onderkant van de module als soldeerpads, zodat je een meer geschikte connector kunt monteren als je wilt, of er direct draden op kunt solderen.

De geadviseerde verkoopprijs voor de Pico H is € 5 in plaats van € 4 voor de originele Pico.
 
Raspberry Pi Pico H has headers
De Raspberry Pi Pico H is uitgerust met headers. De debugcontacten bevinden zich aan de linkerkant.

Ga voor draadloos met de Pico W

Het tweede nieuwe product is de Pico W. Dit is een beetje interessanter omdat de 'W' voor draadloos staat. Inderdaad, door het toevoegen van een Infineon CYW43439 draadloze chip heeft het Pico bord draadloze mogelijkheden gekregen. Het beschikt over IEEE 802.11 b/g/n draadloos LAN, en in theorie ook Bluetooth 5.2, maar alleen draadloos LAN (wat voor de meeste mensen Wi-Fi betekent) wordt ondersteund.

De CYW43439 is een sterk geïntegreerde chip met afzonderlijke draadloze LAN- en Bluetooth-blokken, elk met hun eigen ARM Cortex-M3 processor en geheugen. Het draadloze LAN-deel van de CYW43439 communiceert met de RP2040 MCU van de Pico via een SPI-bus. Hiervoor zijn vier GPIO pinnen nodig: GPIO23, 24, 25 en 29. De laatste is tevens ADC ingang 3, zodat deze analoge ingang alleen kan worden gebruikt wanneer de draadloze module niet communiceert met de RP2040.

Waarschijnlijk door een gebrek aan pinnen op de RP2040 is de Bluetooth interface helemaal niet aangesloten. Misschien dat een toekomstige versie van de Pico enkele GPIO pinnen zal delen met de Bluetooth module?

Wie nu zin heeft gekregen om zelf te experimenteren met deze WiFi-compatibele Raspberry Pi Pico W, voor diegene hebben we een tip: nieuwe abonnees krijgen een gratis Raspberry Pi Pico W bij een jaarabonnement op het officiële Raspberry Pi-magazine. MagPi Magazine is een geweldige manier om alle mogelijkheden van de Pico te ontdekken en daarnaast een heel jaar op de hoogte te worden gehouden van alle kennis en projectideeën van de Raspberry Pi Community.

 
Raspberry Pi Pico W
De Raspberry Pi Pico W heeft een Infineon CYW43439 draadloze chip onder de motorkap.

Een nieuwe spanningsregelaar

Om het extra vermogen dat nodig is voor de draadloze chip aan te kunnen, is de voeding versterkt. Deze is nu gebaseerd op een RT6154 van Richtek, die ook verantwoordelijk is voor de spanningsregelaar op het originele Pico bord. Hij heeft twee bedrijfsmodi: energiebesparend (default) en PWM, die kunnen worden geselecteerd via de GPIO1 pen van de draadloze chip. Een tweede GPIO pin van de draadloze chip, GPIO0, bestuurt een nieuwe LED.

De debug-connector bevindt zich nu tussen de MCU en de draadloze module, aangezien de rand van de printplaat de antenne bevat. De montagegaten aan deze kant van de printplaat zijn nu doorgemetaliseerd en verbonden met massa. Op de originele Pico zijn dit geïsoleerde gaten.

Natuurlijk is de Pico SDK bijgewerkt om de nieuwe draadloze LAN-functies te ondersteunen.

De Pico W kost slechts € 6, waardoor het een zeer aantrekkelijk draadloos MCU-bord is. Voorlopig is het alleen verkrijgbaar in Europa en Noord-Amerika. Aan de certificering voor andere landen wordt gewerkt en dit zal naar verwachting nog tot drie maanden duren.

Wil je draadloos en headers? De Pico WH!

Voor wie alle updates in één handige module wil, is er de Pico WH. Maar ook al is hij nu aangekondigd, hij zal waarschijnlijk niet voor september 2022 verkrijgbaar zijn. Verwacht wordt dat hij voor 7 euro in de winkel zal komen te liggen.