Het scannen van het irispatroon van een persoon geldt als een van de meest betrouwbare biometrische identificatiemethodes. Deze technologie wordt sinds kort ook in smartphones en tablets toegepast. In 2014 lanceerde Osram Opto Semiconductors speciaal voor deze toepassing de Oslux SFH 4780S, de eerste IRED die zo compact (2,4 mm hoog) en betrouwbaar was dat ze eenvoudig in mobiele apparaten kon worden geïntegreerd. Nu heeft Osram een nieuwe versie uitgebracht, de SFH 4786S, die slechts 1,6 mm hoog is en daardoor ook geschikt is voor zeer dunne apparatuur.

De nieuwe SFH 4786S heeft echter nog een bijzondere eigenschap. Was zijn voorganger SFH 4780S geoptimaliseerd voor een maximale lichtproductie, de nieuwe telg heeft een lenssysteem gekregen dat de IR-straal schuin opzij afstraalt, onder een hoek van 8° t.o.v. van de loodrechte as. De iets opzij stralende emissiekarakteristiek is van groot voordeel voor het gezichtsveld dat de iris-camera bestrijkt, aangezien deze altijd op enige afstand van de IR-LED is gemonteerd. De prestaties van het totale systeem worden daardoor beduidend beter dan met een verticaal omhoog stralende LED. Tot nu toe werden hiervoor mechanische hulpmiddelen gebruikt. Bij de SFH 4786S zijn deze nu niet meer nodig en vermindert de complexiteit van het hele systeem. Bovendien heeft de nieuwe IR-LED ook een wat bredere afstraalhoek van +-13°, waardoor een groter gebied wordt verlicht op de voor iris-scanners gebruikelijke werkafstand.

Net zoals zijn voorganger levert de SFH 4786S IR-licht met een golflengte van 810 nanometer. In dit spectrale gebied is het mogelijk om beelden met een hoog contrast te maken van alle iriskleuren. Beide chips maken gebruik van een NanoStack-ontwerp waarbij twee emissiecentra per emitter worden gebruikt en daardoor een maximaal optisch uitgangsvermogen wordt verkregen.