Kleinste 3D-printer ter wereld

10 december 2013, 14:36
Kleinste 3D-printer ter wereld
Kleinste 3D-printer ter wereld

Onderzoekers van de technische universiteit van Wenen hebben een nieuw soort 3D-printer ontwikkeld, die bijzonder klein van afmetingen is: Het apparaat is ongeveer zo groot als een pak melk. Bovendien is de printer goedkoop in het gebruik. In tegenstelling tot de meeste andere 3D-printers gebruikt dit apparaat vloeibare hars die plaatselijk wordt uitgehard door middel van LED's.

 

Commerciële 3D-printers zijn meestal omvangrijke apparaten met een prijs van duizenden tot tienduizenden euro's. Het door de Weense onderzoekers ontwikkelde prototype weegt maar 1,5 kg en kostte slechts 1.200 Euro om te bouwen - bij serieproductie zou deze prijs een stuk lager komen te liggen. Daarmee zit de printer in dezelfde prijsklasse als enkele bekende 3D-zelfbouwprojecten. Deze laatste maken echter gebruik van een thermoplastisch procédé dat niet geschikt is voor zeer fijne structuren. Het Weense prototype is in staat om kleine onderdelen met zeer hoge precisie te produceren, zoals onderdelen voor een hoorapparaat.

 

De hoge nauwkeurigheid is mogelijk doordat men gebruik maakt van een bad vol vloeibare hars die lokaal bestraald wordt door een LED-beamer; het materiaal op de beschenen plek hardt dan uit. De bestraling met de LED-beamer gebeurt in lagen met een dikte van slechts 1/20 mm. Zelfs in vergelijking met 3D-printers die met poedermethodes werken, is dat zeer nauwkeurig. Er gaat bij de productie ook geen materiaal verloren. Wanneer een onderdeel klaar is, kan het uit het bad worden genomen en de resterende hars kan voor het volgende product worden gebruikt.

 

Meer info:
http://amt.tuwien.ac.at/projekte/micro_printer/

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items