Maakt schemerlicht dom?

13 februari 2018, 11:49
Hersenactiviteit bij normaal (boven) en gedempt licht (onder).
Afbeelding: Michigan State University
Hersenactiviteit bij normaal (boven) en gedempt licht (onder).
Afbeelding: Michigan State University
Hersenonderzoekers van Michigan State University hebben aanwijzingen gevonden, dat slecht verlichte ruimtes de structuur van de hersenen negatief kunnen beïnvloeden. Dat brengt het gevaar met zich mee dat het leervermogen en het kortetermijngeheugen verminderen. Geldt dat ook voor elektronici?

Om te beginnen: de aanwijzingen voor de invloed van de verlichting zijn niet gevonden bij experimenten met mensen, maar met de dieren, waar psychologen en neurologen het vaakst mee experimenteren: met ratten. Het is dus weliswaar niet onwaarschijnlijk dat dit ook voor mensen geldt, maar dat is nog niet bewezen. Toch is deze ontdekking iets om rekening mee te houden.

Het volgende is onderzocht: De onderzoekers van MSU hebben zogenaamde nijlgrasratten uitgekozen als proefkonijnen. Deze ratten leven in de savannen van Afrika en zijn, net als mensen, overdag actief. Bij het experiment werd een deel van de proefdieren vier weken lang blootgesteld aan schemerlicht, terwijl de rest als controlegroep diende en wel van normaal daglicht mocht genieten. Het resultaat was, dat de hippocampus van de onderbelichte ratten 30 % kleiner geworden was.

Dat was het slechte nieuws. Het goede nieuws is, dat dit effect bij de beschadigde ratten weer te genezen was, door ze een lichtkuur met normaal licht te geven, zoals te zien is in de grafiek. We zouden hieruit kunnen concluderen, dat goed licht op de werkplek belangrijk is. We kunnen dat moeilijk ontkennen. Maar alle nerds en andere beeldschermwerkers hebben het geluk, dat moderne beeldschermen met LED-achtergrondverlichting, een groot contrast en voldoende helderheid zulke schade aan de hippocampus waarschijnlijk verhinderen. Dat wil trouwens niet zeggen, dat het geen goed idee is om af en toe een wandeling in de frisse buitenlucht te maken...
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items