Martien Jansen

Magnetische positiesensor met geïntegreerde fouthoekcorrectie

23 juni 2014, 22:00
Magnetische positiesensor met geïntegreerde fouthoekcorrectie
Magnetische positiesensor met geïntegreerde fouthoekcorrectie

Het Oostenrijkse bedrijf ams introduceert een magnetische positiesensor die de dynamische  fouthoek automatisch tot bijna nul reduceert. Met de in de nieuwe sensor toegepaste ‘Dynamic Angle Error Compensation’ (DAEC), waar het bedrijf inmiddels patent op heeft aangevraagd, wordt de fouthoek beperkt tot maximaal ± 0,17°.

Bij de gebruikelijke magnetische positiesensor-IC’s wordt de meetnauwkeurigheid door  interne looptijden beperkt. Gedurende de verwerkingstijd van de meting draait de as waarvan de positie wordt gemeten verder, en wijkt de actuele positie af van het uiteindelijk weergegeven meetresultaat. Dit effect neemt lineair toe met de omwentelingssnelheid. Bij een interne looptijd van 100 µs bedraagt de fouthoek bij 1000 omwentelingen per minuut 1,2°, en bij 10.000 omwentelingen per minuut loopt dit op tot 12°. De nieuwe DAEC-technologie zorgt voor een correctie van de meetwaarden die afhankelijk is van de omwentelingssnelheid.

Het type AS5047D is bedoeld voor industriële (robot-)toepassingen en het (AEC-Q100 gecertificeerde) type AS5147 is bedoeld voor toepassingen in de automobielindustrie zoals elektronische stuurbekrachtigingen. Beide IC’s worden geleverd in een 14-pens TSSOP-behuizing.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items