Micro-supercondensator van silicium

13 juni 2016, 09:50
Micro-supercondensator van silicium
Micro-supercondensator van silicium
Het VTT Technical Research Centre van Finland heeft een zeer kleine supercondensator ontwikkeld, die direct in een schakeling op een silicium chip kan worden geïntegreerd. De hoge energiedichtheid en de vermogensdichtheid van deze geminiaturiseerde energie-opslag zijn mogelijk dankzij een nieuw hybride nanomateriaal dat is ontwikkeld door VTT.

De energie- en vermogensdichtheid van een supercondensator is afhankelijk van de oppervlakte en de mate van geleiding van de elektrodes. Een onderzoeksgroep van VTT heeft hiervoor een elektrode van een hybride nanomateriaal ontwikkeld, bestaande uit poreus silicium dat is gecoat met een enkele nanometers dikke laag van titaniumnitride. Deze combinatie resulteert in een zeer groot geleidend oppervlak in een klein volume. In een microkanaal tussen de twee hybride elektrodes wordt een ionische vloeistof aangebracht, wat resulteert in een zeer efficiënte supercondensator.

De nieuwe micro-supercondensator levert uitstekende prestaties van 2 W/cm2 . Voor de eerste keer kan een op silicium gebaseerde micro-supercondensator concurreren met condensatoren op basis van koolstof.

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items