Het meest recente knotsgekke project van Eric Schlaepfer en Evil Mad Scientist Laboratories is een gedesintegreerde schakeling. Inderdaad, het tegenovergestelde van geïntegreerd.  Het is een volledig werkende, met transistors uitgevoerde replica van de klassieke 6502 microprocessor, u weet wel die uit de eerste Apple ][ computers, de Commodore PET, de Atari 400 en 800 videogame-consoles, de BBC Micro en natuurlijk Elektor’s mooiste embedded systeem aller tijden, de Junior Computer. Zelfs nu is er nog een goede kans dat je een deurslot in Silicon Valley met de code ‘6-5-0-2’ kunt openen. 

De MOnSter 6502 is groot. Het is een vierlaags printplaat van 30,48 x 38,10 cm, ruim 2,5 mm dik, met SMD-onderdelen aan beide zijden. Het ‘functionele gedeelte’ van de 6502 bestaat uit 3218 transistors en 1019 weerstanden. Daarnaast bevinden zich overal LED’s die de waarden aangeven van de verschillende besturingslijnen, registers en statusbits, aangevuld met de transistors en weerstanden die nodig zijn om deze LED’s aan te sturen (niet meegerekend bij de telling voor het ‘functionele gedeelte’). 

De MOnSter 6502 is langzaam. De maximale betrouwbare kloksnelheid is nog niet bekend, maar EMS Labs en Eric verwachten dat deze zal liggen tussen enkele tientallen en enkele honderden kilohertz. Geen verkoop, geen bouwpakketten... die mannen zijn niet goed wijs!

Iemand iets te melden over de hoofdletters in de productnaam?