FOM-wetenschappers aan de TU Delft zijn er samen met collega's van de universiteit van Tübingen in geslaagd nano-elektronische schakelaars te maken met behulp van een recent ontdekte tweedimensionale supergeleider. Het unieke van dit materiaal is dat de supergeleiding op afstand aan- en uitgeschakeld kan worden, op een manier die vergelijkbaar is met het schakelen van een elektrische stroom in een transistor op een microchip. Door dit effect op de nanoschaal in te zetten, hebben de onderzoekers op een compleet nieuwe manier supergeleidende schakelingen gemaakt die niet gemaakt kunnen worden met behulp van andere algemeen bekende supergeleiders.

Voor het maken van de nanoschakelaars hebben de onderzoekers eerst een ring samengesteld van twee isolatoren, lanthaanaluminaat (LAO) en strontiumtitanaat (STO). Zij combineerden hierbij nanofabricage en atoomdepositie van lagen LAO op STO. Als laatste werden op twee kleine gedeeltes van deze ring metalen poortjes geplaatst. Wanneer deze structuren worden gekoeld tot een lage temperatuur, ontstaat er op het contactvlak tussen de isolatoren een ringvormig laagje supergeleider.

Waarom deze onverwachte supergeleiding optreedt, is nog steeds een mysterie. Sinds de ontdekking van dit verschijnsel in 2007 hebben onderzoeksgroepen over de hele wereld technieken ontwikkeld om erachter te komen hoe deze supergeleider ontstaat en welke eigenschappen die heeft. De nanoschakelaars van de TU Delft bieden een nieuwe manier om belangrijke microscopische informatie over deze supergeleider te vergaren.