NFC
Elektor Team

Elektor/STMicro NFC-wedstrijd - Nog maar 1 week!

17 november 2015, 07:30
Volgens experts zal Near Field Communication (NFC) een belangrijke rol gaan spelen bij het toekomstige Internet of Things. Met deze contactloze dataoverdracht via radiosignalen kunnen we betalen, ons identificeren of eenvoudig kleine datapakketjes zoals tekstberichten, URL’s en dergelijke uitwisselen.

Een belangrijke speler op de markt is Europa’s grootste halfgeleiderfabrikant STMicroelectronics, die veel Elektor-lezers kennen van de 32-bits controllers uit de STM32-reeks en de bijbehorende evaluatie-boards. Naast NFC-lees- en schrijfchips produceert STMicroelectronics ook NFC-tag-chips die door smartphones of andere lezers kunnen worden beschreven en uitgelezen [1].

Tag-chips, zoals de ST25TA, zijn passief, ze halen hun energie uit het elektromagnetische veld dat voor de communicatie wordt gebruikt. Hierdoor is een batterij of andere stroomvoorziening niet nodig; de tags kunnen zeer compact worden gebouwd, zijn robuust en hebben een lange levensduur. ST en hun partners bieden tags aan in de vorm van munten, creditcards en nog veel meer ‘behuizingen’.

Elektronisch visitekaartje

Om Elektor-lezers de gelegenheid te geven zich met de NFCtechnologie vertrouwd te maken, bevat het eerstvolgende Elektor-nummer dat u als lid ontvangt een bijlage in de vorm van een gratis NFC-tag met ST25TA02K-chip – met dank aan STMicroelectronics. De tag is door het creditcardformaat zeer plat; deze past dus prima in uw portemonnee en kan bijvoorbeeld als elektronisch visitekaartje worden gebruikt. Er passen voldoende gegevens op: De ST25TA02K heeft een opslagcapaciteit van 256 bytes. Voor ingewijden: het gaat hier om een ‘NFC Forum Type 4’-tag, díe gebruik maakt van het ISO/IEC14443A-protocol (13,56 MHz).

Maar dat is nog niet alles: Op iedere tag bevinden zich een URL en een uniek nummer. Met een voor NFC geschikte smartphone en een NFC-app komt u op een website terecht waar u dit nummer kunt invoeren. Als u vervolgens ook nog een quizvraag goed beantwoordt maakt u kans om een van de volgende meer dan 500 aantrekkelijke prijzen te winnen:


• 3 Bose Soundlink Around-Ear Bluetooth hoofdtelefoons
• 100 STMicroelectronics NFC Discovery kits (iedere kit bevat 2 NFC-Eval-boards)
• 400 STMicroelectronics Cloud Boards met ST25TA-chip

Onze GREEN-leden kunnen de NFC-tag online aanvragen, klik hier
Nog geen lid? Klik hier voor meer informatie. 

[1] www.st.com/nfc-rfid

Bijlage
PDF download full
Complete NFC tag artikle en PDF
Hier kunt u dit artikel te downloaden en sla het op als een PDF.
gerelateerde items