Niet te hacken? Eerste kwantum-communicatiesatelliet ter wereld

24 augustus 2016, 12:12
Onopvallend? Hmm. Lanceerbaar? Jazeker.
Onopvallend? Hmm. Lanceerbaar? Jazeker.
Hier ziet u Micius, de enige niet af te luisteren communicatiesatelliet ter wereld, lanzaam op weg naar het lanceerplatform in de Gobi-woestijn waar hij op 16 augustus aan boord van een Lange Mars-2D raket werd gelanceerd. 

Volgens Chinese woordvoerders bevat de satelliet ‘Quantum Experiments at Space Scale’ (QUESS) – een systeem dat gebruik maakt van verstrengelde (entangled) fotonen. Hierbij wordt een foton opgesplitst in twee identieke fotonen die identieke eigenschappen hebben. Als de eigenschappen van een van deze twee fotonen worden veranderd, wijzigen de eigenschappen van het andere exemplaar op dezelfde manier en dat kan volgens de woordvoerders ‘aanzienlijk’ bijdragen aan het voorkomen van ongeautoriseerde toegang tot gesprekken die via de satelliet worden gevoerd.  

Volgens de Chinese Academy of Sciences (CAS) zal de kwantumsatelliet experimenten uitvoeren op het gebied van hogesnelheids-uitwisseling van kwantumsleutels tussen de satelliet en grondstations. Ook zal hiermee onderzoek worden verricht naar kwantumteleportatie. 

In een eerder Elektor e-zine nieuwsbericht schreef ik al over de kracht van kwantumcomputing bij het buiten de deur houden van hackers. In deze video van WSJ Video, legt professor Hoi Fung Chau van de Hong Kong University uit hoe dit werkt. WSJ heeft waarschijnlijk zijn telefoonnummer. Als u vindt dat zijn argumentatie kan worden verbeterd kunt u hem bellen via een reguliere communicatiesatelliet... 
 

 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items