Nieuw materiaal maakt magneten goedkoper

2 mei 2019, 11:13
Nieuw materiaal maakt magneten rendabeler. Foto: en.misis.ru
Nieuw materiaal maakt magneten rendabeler. Foto: en.misis.ru
In samenwerking met Tianjin University zijn onderzoekers van de National University of Science and Technology MISIS er in geslaagd om een goedkoop materiaal voor hoogwaardige magneten te ontwikkelen. Voorheen was het gebruik van zeldzame en dure metalen zoals molybdeen en niobium vereist.

Zo zijn er experimenten uitgevoerd met legeringen van silicium, koper en diverse ijzer- en boorisotopen. Belangrijke eis was dat de legeringen in grote hoeveelheden tegen lage kosten volgens industriële normen konden worden vervaardigd. Naast de lagere prijs is de vervanging van niobium en molybdeen een voordeel, omdat men dan minder afhankelijk is van enkele leverancierslanden.
In het begin gebruikten de onderzoekers ook niobium, wat essentieel is voor de huidige krachtige magneten. Zij zijn er in geslaagd om volledig af te zien van dit zeldzame metaal, waardoor de kosten aanzienlijk zijn gedaald. De nieuwe legering is amorf en stolt dus niet in een kristallijne roosterstructuur. Het is daarom gemakkelijk te vormen ondanks de zeer goede magnetische eigenschappen en de hoge sterkte. De exacte samenstelling van de legering is nog niet gepubliceerd.

Minder verliezen

Generatoren worden gebruikt om elektriciteit te produceren in elektriciteitscentrales of hybride auto's, waarvan de magneten invloed hebben op het rendement. Hoe beter de eigenschappen van de magneten, hoe lager de verliezen. Hetzelfde geldt voor motoren met magneten. Een hoger rendement heeft een positief effect, niet alleen economisch, maar vooral ook ecologisch. Ook kunnen apparaten met magneten kleiner worden gemaakt, wat vooral belangrijk is in de voertuigbouw.
De onderzoekers zijn echter nog niet tevreden over de tot nu toe ontwikkelde materialen. Zij willen verdere legeringen uitproberen om hun technische eigenschappen verder te verbeteren.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items