Nieuwe 3-assige CNC-portaalmachine van Elektor.LABS

28 maart 2018, 23:00
3-assige CNC-portaalmachine (kit) van
Elektor.LABS freest in 10 mm dik MDF.
Andere mogelijke functies:
SMD pick & place-kop, lasersnijkop.
Hier is de eerste demo van een nieuw, gedurfd en veelbelovend Elektor.LABS-project waar ons logo wordt uitgefreesd in een plaat 10 mm dik MDF. Onze nieuwe held is een betaalbare 3-assige CNC-machine die is opgebouwd met gemakkelijk verkrijgbare onderdelen en materialen. Dankzij de opkomst van het 3D-printen zijn mechanische onderdelen zoals tandriemen, tandwielen, lagers, lineaire geleiding enz. nu gemakkelijk verkrijgbaar.
In vergelijking met 3D-printen lijkt CNC-frezen misschien wat lomp, maar het gaat vaak sneller. De uiteindelijke nauwkeurigheid en de gladheid van het oppervlak zijn meestal veel beter. Daar staat tegenover dat met 3D-printen vormen zijn te maken die erg lastig zijn voor een CNC-machine.
 ​

Onze nieuwe CNC-portaalfreesmachine valt op door zijn frame, dat mechanische stevigheid biedt en uitwisseling en hoogte-instelling vergemakkelijkt. Het werkvlak meet ongeveer 500 x 300 mm en de Z-as heeft een bereik van ongeveer 55 mm, afhankelijk van het gemonteerde gereedschap: boor, SMD pick & place-kop, lasersnijkop...

De lineaire geleidingen en lagers, de kabelkettingen en de eindschakelaars zijn gemaakt door Igus. De stappenmotoren zijn van het bekende type Nema 17. De tandriem is een 6mm brede, met staal verstevigde GT2-riem.
De spindel is een Proxxon LBS/E boor/frees met een lange hals. Die is betaalbaar en biedt een behoorlijke kwaliteit, terwijl hij ook meer ruimte biedt voor de instelling van de Z-as.

De machine wordt gevoed uit een voeding die 24V levert bij 10A. Er is een extra voeding van 12V bij 5A voor het voeden van uitbreidingen. De elektronica bestaan uit een Synthetos TinyG-controller en een optocouplerkaart. Er zijn geen aparte stappenmotordrivers nodig.

Dit krachtige gereedschap komt binnenkort beschikbaar als bouwkit bij Elektor.LABS in onze webshop.
Houd het in de gaten.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items