Het kleine maar krachtige BBC micro:bit-board dat een paar maanden geleden met honderdduizenden tegelijk is uitgedeeld aan twaalfjarigen in het Verenigd Koninkrijk en inmiddels ook verkrijgbaar is voor mensen die ervoor willen betalen, wordt door meer en meer bedrijven ondersteund.
De micro:bit wordt normaal gesproken geprogrammeerd met online tools die geen echte debuggings-mogelijkheden bieden. Dat maakt het ontwikkelen van serieuze toepassingen een beetje lastig. Er is nu nieuwe firmware beschikbaar om dit probleem op te lossen. Daardoor kan het board nu worden geprogrammeerd met professionele (offline) ontwikkelgereedschappen net als andere microcontrollerkaarten.

De nieuwe gratis firmware is ontwikkeld door Segger en vervangt de DAPLink-programmeer-interface van de micro:bit door een J-Link-poort, terwijl de drag & drop programmeerfunctionaliteit in mbed-stijl van de originele interface behouden blijft. Bij het upgraden van de firmware blijft de micro:bit dus ook compatibel met de bestaande online gereedschappen.

Hoewel met DAPLink ook offline programmeren en debuggen mogelijk is, is de J-Link-poort veel sneller en biedt hij mogelijkheden zoals ultra snel flashen en debuggen, de gratis te gebruiken GDBServer en ontwikkelen van toepassingen met een IDE. J-Link wordt ondersteund in alle belangrijke IDE’s, zodat studenten en ontwikkelaars grote vrijheid hebben bij de keuze van hun IDE.