Tijd-naar-digitaal-converters (TDC’s) meten met een grote nauwkeurigheid korte tijdsintervallen. Ze worden veel gebruikt in LIght Detection And Ranging (LIDAR)-systemen en in laser-afstandsmeters, in medische Positron Emission Tomography (PET)-scanners en in geautomatiseerde testapparatuur (ATE). Een nieuwe, snellere TDC met een verbeterde nauwkeurigheid meet tijdsintervallen met een resolutie van maximaal 10 ps met een samplefrequentie van maximaal 70 MHz.

De nieuwe tijd-naar-digitaal-converter TDC- GPX 2 van ams is een geïntegreerde vierkanaals TDC die bij individuele metingen een resolutie van maximaal 20 ps(rms) per kanaal haalt in normale modus. Wanneer hij werkt in de tweekanaals hoge resolutie-modus, kan hij een maximale resolutie van 10 ps(rms) halen met een tussenruimte van 5 ns tussen de pulsen. De chip gebruikt tussen 60 mW en 450 mW tijdens normaal gebruik en trekt maar 60 µA in standby-modus.

De combinatie van een grotere nauwkeurigheid en een hogere samplefrequentie maakt betere objectdetectie en vermijden van obstakels in LIDAR systemen in auto’s, drones en robots mogelijk; het zal helpen real-time 3D-beeldweergave in virtual- en augmented-reality-toepassingen te verbeteren en mogelijk maken dat PET-scanners een groter contrast halen bij een verminderde blootstellingstijd voor de patiënt.