Open-source processor voor IoT-apparatuur

30 maart 2016, 15:42
Open-source processor voor IoT-apparatuur
Open-source processor voor IoT-apparatuur
Voor ontwikkelaars aan universiteiten en kleine bedrijven wordt het in de toekomst gemakkelijker en goedkoper om draagbare apparatuur en chips voor het Internet der Dingen (IoT) te ontwikkelen, dankzij de open-source processor Pulpino die is ontwikkeld door wetenschappers van de ETH Zürich en de Universiteit van Bologna.

Bij 'open source' denken we meestal meteen aan software, maar er verschijnt de laatste jaren ook steeds meer open-source hardware zoals Arduino en Raspberry Pi. Deze baseren echter op commerciële processoren waarvan de interne architectuur niet is vrijgegeven. De Zwitserse en Italiaanse wetenschappers hebben nu een eigen microprocessorsysteem ontwikkeld dat compleet openbaar is en waarbij de vrijheid voor anderen om het systeem te gebruiken en aan te passen maximaal is.

Ook de instructies van de Pulpino-processor zijn open-source. De processor is compatibel met de open-source instructieset RISC-V die aan de Universiteit van Berkeley is ontwikkeld. De Pulpino is uiterst zuinig in het gebruik, de afkorting 'Pulp' staat voor 'Parallel ultra low power'.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items