Oren van silicium

6 september 2016, 12:12
Op dit moment bedienen we onze apparaten met knoppen, toetsenborden, muizen, aanraakschermen enzovoorts. In de toekomst moeten we als aanvulling of zelfs vervanging van deze bedieningsorganen ook rekening houden met stemcommando’s. Dit betekent de integratie van microcontrollers en triggerschakelingen met stemherkenning. Deze moeten gevoelig zijn, selectief, betrouwbaar (zowel dichtbij als ver weg), bestand tegen omgevingsgeluid, snel, en met als belangrijkste eigenschap een laag energieverbruik. 

Het energieverbruik van de huidige oplossingen voor stemherkenning, met een digitale signaalprocessor gekoppeld aan een continu actieve A/D-converter, vormt een onoverkomelijke hindernis voor batterijgevoede IoT-toepassingen en zelfs voor een telefoon met aanraakscherm. Het in Grenoble gevestigde Dolphin Integration, gespecialiseerd in delta-sima converters voor audiotoepassingen, introduceert nu de WhisperTrigger, een snel reagerende schakelaar die in detectiemodus slechts 20 µA nodig heeft. Dit is minstens een factor vijf tot tien lager dan het energieverbruik van vergelijkbare apparaten. Het maximale stroomverbruik is 360 µA en de vertragingstijd is verwaarloosbaar: de A/D-converter ‘ontwaakt’ binnen 1 ms.

Voor tekstherkenning en detectie van sleutelwoorden is het MEMS-systeem mMOD67.5-COQ-VD.01 van Dolphin Integration voorzien van een DSP en een circulaire buffer waarop conversie-, decimatie- en filteroperaties worden uitgevoerd. Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items