Over-The-Air updates met LoRaWAN-firmware voor STM32

15 januari 2020, 17:25
Over-The-Air updates met LoRaWAN-firmware voor STM32
Over-The-Air updates met LoRaWAN-firmware voor STM32
Ook IoT-apparatuur op afgelegen plaatsen die via LoRa aan het ’net hangt, heeft af en toe een update of bugfix nodig. Daartoe moet dan nieuwe firmware op het IoT-apparaat worden geïnstalleerd. Wanneer dat niet betrouwbaar en effectief lukt via hetzelfde kanaal waarover ook de data-overdracht plaatsvindt, dan worden dergelijke updates gecompliceerd en kostbaar.

FUOTA-mogelijkheden (Firmware Update Over The Air) vormen daarom de basis waarop LoRa-apparatuur op een werkbare wijze voor de toekomst geschikt kan worden gemaakt en waarbij ook voor updates LoRa als energiezuinige technologie voor de koppeling van die IoT-apparaten wordt gebruikt. De LoRa Alliance heeft drie FUOTA LoRaWAN-toepassingsspecificaties (v1) gepubliceerd, die FUOTA ondersteunen en standaardiseren: Application Layer Clock Synchronisation, Remote Multicast Setup en Fragmented Data Block Transport. Deze betreffen de synchronisatie in de tijd, het verzenden van berichten aan groepen eindapparatuur resp. het opsplitsen van databestanden.
 
Door ondersteuning van firmware-updates conform deze specificaties stelt I-CUBE-LRWAN STM32-ontwikkelaars in staat FUOTA te gebruiken voor STM32L4-microcontrollers. Daarbij worden de voordelen van de Secure Boot- en Secure Firmware Update-oplossing (X-CUBE-SBSFU) gecombineerd met een open source crypto-bibliotheek. Het update-proces wordt daarbij op een veilige manier afgewikkeld om niet alleen ongeautoriseerde updates tegen te gaan maar ook toegang te voorkomen tot vertrouwelijke gegevens die in het IoT-apparaat zijn opgeslagen. Tot het pakket behoren de LoRaWAN-stack met Hardware Abstraction Layers alsmede voorbeeldcode voor STM32L0-STM32L1- en STM32L4-microcontrollers. Een testapplicatie voor LoRaWAN-certificering maakt eveneens deel uit van het pakket.

De I-CUBE-LRWAN software van ST kan samen met LPWAN-ontwikkelboards en Sensor Expansion Boards van het STM32 Nucleo-systeem worden gebruikt, bijvoorbeeld met de LoRa-nodes in de P-NUCLEO-LRWAN2 en de P-NUCLEO-LRWAN3 Developer Packs.

Het nieuwste I-CUBE-LRWAN Expansion Package met FUOTA-ondersteuning voor STM32L4 kan inmiddels gratis worden gedownload van www.st.com/i-cube-lrwan. Het werkt samen met verschillende netwerkservers van bijvoorbeeld Actility en Senet.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items