USB-stick, geheugensticks of flash drives zijn praktische hulpmiddelen voor het delen van bestanden, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. De meeste mensen steken zonder vragen te stellen elke USB-stick die ze krijgen in hun computer. Ze hebben gewoon geen idee van de risico's die ze nemen.

Het meest voorkomende risico is natuurlijk een USB-stick die besmet is met een of meer computervirussen. Antivirussoftware beschermt enigszins hiertegen, maar niet tegen een ander soort kwaadaardige sticks: de zogenaamde USB-killer sticks.

Unboxing van de USB-killer

Een USB-killer stick lijkt op een normale USB stick (of flash drive), maar in plaats van bestanden en computervirussen bevat hij kwaadaardige elektronica. Zo'n stick probeert de USB-poort of zelfs de computer waarop hij is aangesloten te vernietigen door hoge spanningen te injecteren.

In deze video bekijken we een USB-killer stick die online gekocht kan worden zonder op het Dark Net te hoeven zoeken. Hoe ziet het eruit? Wat doet het? En, nog interessanter, hoe werkt het?
 

Meer informatie over Arduino

Elektor heeft veel artikelen gepubliceerd over USB-gerelateerde onderwerpen, hieronder staan er een paar. Om ze allemaal te vinden en nooit meer een artikel te missen, abonneer je dan op deze tag.

Hier zijn een paar links die je misschien interessant vindt:
Vertaling: Hans Adams